©  AP

De tegenstanders van Standard onder de loep: veel oude bekenden, Jan Vertonghen en ex-club van Robert Lewandowski

Standard werd vrijdagmiddag ingedeeld in groep D van de Europa League. Daar ontmoet het Benfica, Rangers en Lech Poznan. Dit moet u weten over de tegenstanders van de Rouches.

Bart Lagae

Benfica

Wie is de trainer?

Jorge Jesus is een trainerslegende in Portugal. Hij leidde Benfica naar drie landstitels tussen 2009 en 2015. Na een avontuur in Brazilië is hij sinds dit seizoen terug bij zijn oude liefde. In maart overwon hij het coronavirus.

Wie zijn de vedetten?

Jan Vertonghen is voor Belgische fans de opvallendste naam. Maar de nieuwe vedette moet Darwin Nuñez worden. De Uruguayaanse aanvaller kwam voor 24 miljoen euro over van de Spaanse tweedeklasser Almeria. Portugese media omschrijven hem als de nieuwe Edison Cavani. Daarnaast werden ook voor Nicolas Otamendi (ex-City), de Brazilianen Pedrinho en Everton en de Duitse aanvaller Luca Waldschmidt forse transferbedragen betaald.

Zijn ze in vorm?

Benfica zat in de barrages van de Champions League maar verloor van het Griekse PAOK na onder meer een owngoal van Jan Vertonghen. In de Portugese competitie heeft de club uit Lissabon zijn start niet gemist met zes op zes. Het deelt de leiding met Porto en Santa Clara.

Wat moet u nog weten?

Benfica heeft ervaring in de Europa League. In 2013 en ’14 bereikte het de finale, maar verloor het van Chelsea en Sevilla. De trainer was in beide gevallen Jorge Jesus.

Rangers

Wie is de trainer?

Steven Gerrard is al twee jaar hoofdtrainer. De gewezen aanvoerder van Liverpool heeft levendige herinneringen aan Standard. In 2008 plaatsten de Reds zich met veel moeite ten koste van de Belgen voor de groepsfase van de Champions League.

Wie zijn de vedetten?

Ianis Hagi (ex-Genk), Kemar Roofe (ex-Anderlecht), Jermain Defoe (ex-Tottenham) – aan bekende namen geen gebrek. Maar de echte helden zijn op dit moment Scott Arfield (ex-Burnley) en kapitein James Tavermier. Met hun doelpunten tegen Galatasaray zetten ze de Rangers op weg naar de groepsfase van de Europa League.

Zijn ze in vorm?

De Scottish Premiership begon als eerste grote competitie in Europa het nieuwe seizoen na corona. Ondertussen zijn er negen speeldagen gespeeld en staan de Rangers met 23 punten aan de leiding. Het won zeven keer, speelde twee keer gelijk en verloor nog niet. Celtic volgt op een punt.

 ©  Photo News

Wat moet u nog weten?

Door een faillissement waren de Rangers jarenlang van de Europese landkaart verdwenen, maar intussen hebben ze in de Europa League helemaal hun ding gevonden. De voorbije twee jaar overleefden ze vier kwalificatieronden om de groepsfase te bereiken. Vorig jaar stootten ze door tot de laatste zestien. En dit jaar kwalificeerden ze zich ten koste van Galatasaray, vorig jaar nog in de Champions League.

Lech Poznan

Wie is de trainer?

De 47-jarige Dariusz Żuraw maakte als verdediger naam bij Hannover. Hij promoveerde in zijn eerste seizoen en scoorde al na zes minuten bij zijn debuut op het hoogste niveau. Zijn carrière als trainer verloopt rustiger. Hij was eerst assistent bij Lech Poznan en werd er na een zijstap bij Znicz Pruszków hoofdtrainer.

Wie zijn de vedetten?

De Portugees Pedro Tiba (32) is de passeur en de metronoom op het middenveld. In de aanval hangt het team af van de Zweed Mikael Ishak, overgekomen van Nürnberg, en van de Georgische dubbele meter Nika Kacharava (1m98).

Zijn ze in vorm?

Met vijf punten uit vier matchen en een voorlopig negende plaats is Lech Poznan niet al te schitterend uit de startblokken geschoten in de Poolse Ekstraklasa. Maar de onverhoopte kwalificatie voor de Europa League ten koste van Charleroi, dankzij twee afstandsschoten, bezorgt de Polen een boost.

Wat moet u nog weten?

Poznan is de vijfde grootste stad maar Lech Poznan de tweede grootste club van het land, na Legia Warschau. Robert Lewandowski leidde het team in 2010 naar de landstitel en kon zo een transfer naar Dortmund forceren.

 ©  Photo News