Direct naar artikelinhoud
Delphine Boël

Koning Filip hult zich in stilzwijgen nu Delphine officieel prinses van België is

Delphine van Saksen-Coburg.Beeld EPA

Koning Filip (60) reageert niet op het feit dat zijn halfzus Delphine (52) voortaan officieel deel uitmaakt van de familie Saksen-Coburg. Dat bevestigt de woordvoerder van het paleis, Rafike Yilmaz. Ook het koninklijk paleis zal op geen enkele officiële manier bekendmaken dat onze dynastie is uitgebreid. 

Het Belgische koningshuis is sinds gisteren uitgebreid met twee prinsessen en een prins. Naast Delphine mogen immers ook haar kinderen Joséphine (17) en Oscar (12) vanaf nu die titel dragen. De achternaam Saksen-Coburg krijgen ze in tegenstelling tot hun moeder niet, ze blijven O’Hare heten, zoals hun vader James.

Een officiële mededeling bij uitbreiding van de koninklijke familie is niet standaard. Tenzij het om een troonopvolger gaat, gebeurt dat enkel op vraag van de ouders. En Delphine is zeker geen troonopvolger. Wie trouwt zonder toestemming te vragen aan de koning, verliest zijn opvolgingsrecht, en dat heeft Delphine gedaan.

Wettelijke vader

Ook op een dotatie heeft Delphine normaal gesproken geen recht, wel op een vierde van de erfenis van haar vader, Albert. Hoe groot dat bedrag zal zijn, valt onmogelijk uit te maken. Vermoed wordt dat Albert het grootste deel van zijn vermogen op naam van zijn echtgenote Paola zal laten plaatsen of al heeft geplaatst. Op die erfenis heeft Delphine geen enkele aanspraak. In elk geval zal de erfenis kleiner zijn dan het bedrag dat Delphine zou hebben ontvangen als enige erfgename van haar wettelijke vader Jacques Boël.

Prins Laurent

Volgens professor op rust Mark Van den Wijngaert is het weinig waarschijnlijk dat het paleis Delphine ooit zal behandelen als een gewoon lid van de familie. “Alleen prins Laurent heeft destijds enige toenadering tot Delphine gezocht, en dat deed hij vermoedelijk om zijn vader op stang te jagen”, zegt de historicus en kenner van het koningshuis. “Van koning Filip wordt gezegd - maar dat zijn geruchten - dat hij er bij zijn vader heeft op aangedrongen om Delphine als zijn dochter te erkennen, omdat heel die rechtszaak negatief afstraalde op het koningshuis.”