Catalonië houdt vervroegde verkiezingen op 14 februari

De Spaanse regio Catalonië houdt op 14 februari vervroegde verkiezingen. Die komen er nadat Quim Torra, de separatistische regeringsleider van Catalonië door het Spaanse Hooggerechtshof uit zijn ambt werd gezet wegens ongehoorzaamheid.

De voorzitter van het regioparlement Roger Torrent heeft vandaag aan de Catalaanse radiozender RAC1 laten weten dat de Catalanen op 14 februari vervroegd naar de stembus trekken. 

Eerder deze week liepen de spanningen in de regio op nadat Torra maandag uit zijn ambt werd gezet. Die deed dat omdat de separatistische regeringsleider vorig jaar geweigerd had om een spandoek van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging van het regeringsgebouw te halen. 

Burgerlijke ongehoorzaamheid 

Kort nadat hij uit zijn ambt werd gezet liet Torra in een toespraak weten dat er binnen enkele maanden verkiezingen zouden volgen. Hij wil dat de bevolking zich tijdens die nieuwe verkiezingen kunnen uitspreken over de vraag hoe Catalonië zich tegenover Spanje moet verhouden.

‘Laten we ons voorbereiden op de democratische en vredevolle breuk’, klonk het maandag. Hij riep toen op om elk nieuw geval van repressie te beantwoorden met burgerlijke ongehoorzaamheid. 

Torra is ervan overtuigd dat het besluit van de rechters een politiek gemotiveerde stap is om de Catalaanse regering omver te werpen. Hij heeft daarom gevraagd aan het Spaanse Hooggerechtshof om de genomen beslissing op te schorten.

Catalonië hield drie jaar geleden een onwettig onafhankelijkheidsreferendum, waardoor de relatie met de regering in Madrid verder verzuurde. Dat leidde toen tot protesten, deels met geweld. 

Meer