Vlaamse regering investeert dubbel zoveel in fietspaden als vorig jaar

De Vlaamse regering maakt 885 miljoen vrij om in te investeren in mobiliteit. Daarvan gaat er 355 miljoen euro gebruikt worden om de fietsinfrastructuur te verbeteren. Dat is een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar.

Het budget dat ter beschikking wordt gesteld voor deze investering maakt onderdeel uit van het relanceplan dat de Vlaamse premier Jan Jambon tijdens zijn septemberverklaring uit de doeken heeft gedaan.

In totaal gaat de Vlaamse regering zo’n 4,3 miljard euro in de economie pompen. Van dat budget stroomt er 885 miljoen naar het mobiliteitsbeleid. Ruim een derde (355 miljoen euro) wordt gebruikt om het fietsinfrastructuur in Vlaanderen te verbeteren. Dankzij die financiële inspanning wordt de doelstelling voor het einde van de legislatuur al halverwege behaald.  

Broodnodige verbeteringen

De geplande verbetering zijn ook broodnodig, leert een rapport van het laatste Fietsrapport van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer. Volgens dat rapport voldoet vandaag slechts 45 procent van de fietspaden aan de regels die de overheid aan zichzelf heeft opgelegd, en één op de tien verkeert intussen in een ‘zeer slechte staat’. 

‘Dat is erbarmelijk slecht. We moeten daar verandering in brengen’, beseft Lydia Peeters, minister van Mobiliteit. ‘De Vlaming heeft de fiets herontdekt en die tendens moeten we aanhouden’. 

Voorts wordt 300 miljoen euro van het budget gebruikt voor verkeersveiligheid. De Vlaamse regering gaat onder meer de 479 zwarte kruispunten in Vlaanderen aanpakken.  De regering gaat ook investeren in hybride bussen voor De Lijn, led-verlichting langs gewestwegen en in het verhogen van de bruggen over het Albertkanaal. 

Meer