Bpost maakt priorzegel een derde duurder

Vanaf 1 januari 2021 gaat de kostprijs van een postzegel opnieuw de hoogte in. Non-priorzegels worden 9 procent duurder en priorzegels zelfs een derde, maakt Bpost vrijdagavond zelf bekend.

De aanpassingen op een rijtje?

  • Een non-priorzegel zal 1,10 euro kosten, tegenover 1,01 euro nu. Per tien zegels betaalt u straks 1,07 euro, tegenover 0,98 euro nu.
  • Een priorzegel zal 1,60 euro kosten, tegenover 1,21 euro nu. Per tien zegels betaalt u straks 1,57 euro, tegenover 1,18 euro nu.
  • Voor brieven naar een ander Europees land: 1,91 euro voor één postzegel, of 1,85 euro per stuk bij aankoop van vijf.
  • Voor brieven naar elders in de wereld: 2,13 euro voor één postzegel, of 2,07 euro per stuk bij aankoop van vijf.

Waarom? ‘Deze aanpassing van de postzegeltarieven vangt deels de stijging van de kosten per bedeelde brief op’, verklaart Bpost. Die kosten stijgen omdat de mensen veel minder brieven versturen, terwijl het postbedrijf met vaste kosten zit. De duurdere zegels ‘garanderen elke burger een kwaliteitsvolle universele postdienst zonder subsidie van de Belgische staat’, klinkt het nog.

Duur, duurder, duurst? Het Belgisch Instituut voor de Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) keurde de verhogingen goed, maar wijst erop dat de prijzen sinds 2017 fors gestegen zijn. De postwaakhond heeft het over een verdubbeling van de prijs van een priorzegel, van 0,79 euro naar 1,60 euro. Dat komt overeen met een gezamenlijke meerprijs van naar schatting 150 tot 200 miljoen euro.

Volgens het BIPT vergroot de kloof met de postzegelprijzen in de buurlanden. ‘Door deze verhogingen zullen de vergelijkingen van de tarieven met onze buurlanden meer dan waarschijnlijk verder verslechteren’, klinkt het. In Nederland, Luxemburg en Duitsland is de priorpostzegel flink goedkoper dan in België. Het gaat om respectievelijk 0,91 euro, 0,80 euro en 0,80 euro, tegenover 1,01 euro van Bpost. Het postbedrijf zelf zegt dat de prijzen rond de Europese mediaan liggen.

Meer