Direct naar artikelinhoud
Politiek

Bouchez vecht voor overleven

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez bij het ledencongres woensdag, aan de vooravond van de verdeling van de ministerportefeuilles.Beeld BELGA

Met zijn ministerskeuze en de vaudeville die daarop volgde, is MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez erin geslaagd zijn hele partij kwaad te krijgen. Hij vecht voor zijn overleven als voorzitter.

MR-voorzitter Bouchez staat bekend als eigenzinnig, maar de manier waarop hij zijn vertegenwoordigers aanstelde in de federale regering doet helemaal naar adem happen. Terwijl de ministers van de andere partijen allang bekend waren, stuurde hij donderdag een halfuurtje voor de eedaflegging een tweet de wereld in met daarin zijn casting. 

Niet veel later stond de hele partij in vuur en vlam. Met meerdere interne vergaderingen vrijdag probeerde hij de crisis nog te bedwingen, maar verschillende zwaargewichten willen dat hij vertrekt, zo meldt La Libre. Op het volgende partijbureau, normaal gezien nu maandag, zal hij de tegenstand in de ogen moeten kijken. Dat partijbureau werd nog niet samengeroepen.

Hoeveel partijgenoten kun je in één dag tegen je in het harnas jagen? Naast de verwachte namen van Sophie Wilmès en David Clarinval als ministers stelde Bouchez donderdag totaal onverwacht Mathieu Michel, de broer van Europees president en ex-premier Charles Michel, aan als staatssecretaris voor Digitale Agenda. Veel politieke ervaring heeft hij niet. De voormalige vertrouwelingen van Didier Reynders waren in alle staten. Charles Michel en de ex-minister van Buitenlandse Zaken vochten jaren een bitse strijd uit. 

‘Meer dan een quotum’

In een beweging stuurde Bouchez Denis Ducarme, die zijn federale ministersportefeuille moest inleveren, naar de Waalse regering. Alleen, daarvoor moest Valérie De Bue opkrassen, een gerespecteerd minister en erg geliefd binnen de partij. Ze was compleet verrast toen Bouchez haar amper twintig minuten voor de fatale tweet opbelde. De hele Waalse fractie was verongelijkt, inclusief de Waalse MR-ministers.

Bovendien was Bouchez uit het oog verloren dat die zet niet wettelijk is. In Wallonië is bepaald dat minstens een derde van de regering uit vrouwen moet bestaan. De Bue werd na een paar uur weer opgevist in de regering, maar al wie het meent met gendergelijkheid in de partij was woest. 

De vrouwelijke parlementsleden, ook die van MR, postten een gezamenlijke foto vanuit het parlement met de melding dat ze ‘meer dan een quotum’ zijn. Extra pijnlijk voor Bouchez: de foto werd genomen en gedeeld door Waals minister en MR-zwaargewicht Jean-Luc Crucke, een van de toppers die hem altijd steunde.

Ondertussen had de voorzitter al een nieuw plan voor Ducarme. Hij werd al aangekondigd als fractieleider in de Kamer, maar ook daar loopt het mis. De parlementsleden pikken het niet dat Benoît Piedbœuf moet plaats ruimen.

En zelfs dat is niet het einde van het verhaal. Ook Clarinval, die nochtans dicht bij Bouchez staat, voelt zich in de steek gelaten. De ontslagnemende minister van Begroting wist tot donderdagochtend 9 uur niet of hij in de regering zou blijven. In totale onwetendheid stapte hij in zijn auto naar Brussel, omdat hij anders te laat zou zijn op de eedaflegging. Ook vele andere kopstukken wisten niets tot het allerlaatste moment.

Reddingsboei

Ook al tijdens de regeringsonderhandelingen maakte Bouchez meerdere keren duidelijk dat hij, en hij alleen, de belangrijke beslissingen neemt. Met de verdeling van de ministersportefeuilles stond hij voor een delicate opdracht, want de partij viel terug van zeven naar drie excellenties in de regering. Niemand begrijpt waarom hij niet meer overleg pleegde.

Bouchez vecht sindsdien voor zijn overleven. Die vrijdagmiddag riep Ducarme zelf in een gesprek met La Libre op de kalmte te laten weerkeren. “We moeten onze waardigheid herwinnen”, stelde hij. Opvallend, want Ducarme was een de belangrijkste tegenstanders van Bouchez bij de voorzittersverkiezingen vorig jaar. 

Intussen wordt er druk rondgebeld in de partij. Er lijken maar twee opties: ontslag of Bouchez wordt ‘onder curatele’ geplaatst, met twee zwaargewichten die de partij mee in handen nemen. “De voorbije dagen waren niet fraai”, zegt Waals Parlementslid en ex-federaal minister Jacqueline Galant. “De voorzitter heeft een groot probleem met zijn communicatie, zeker ook intern. Maar het is tijd om ons weer te verenigen.”