Direct naar artikelinhoud
UpdateAntwerpen

Activisten bezetten terrein van toekomstige Ineos-fabriek in Antwerpen: vijftigtal mensen opgepakt

Activisten bezetten terrein van toekomstige Ineos-fabriek in Antwerpen: vijftigtal mensen opgepakt
Beeld Illias Teirlinck

In het Antwerpse havengebied heeft de politie zaterdagnamiddag zowat de helft van de activisten van Ineos Will Fall opgepakt die het stuk bos bezetten waar chemiebedrijf Ineos een nieuwe ethyleen- en propyleenfabriek plant. Dat bevestigt de actiegroep. Het zou momenteel gaan om 47 arrestaties. De overige actievoerders hebben zich nog in het bos verschanst.

De federale politie wil voorlopig geen commentaar kwijt over de operatie, mogelijk omdat die nog volop aan de gang is. “Een aantal van de actievoerders heeft zich vastgeketend en de politie probeert hen nu los te maken met slijpschijven”, zegt een woordvoerder van Ineos Will Fall. “Er bevinden zich ook nog een aantal van onze mensen in de bomen, dus we zijn daar nog niet meteen weg. We blijven vastberaden.”

De politie heeft zaterdag urenlang geprobeerd om via dialoog tot een oplossing te komen met de actievoerders, maar die wilden van geen wijken weten. “We proberen hen duidelijk te maken dat ze zich in gevaarlijk gebied bevinden, omgeven door Seveso-bedrijven, en het dus ook voor hun eigen veiligheid beter is om weg te gaan”, verklaarde een woordvoerder van de federale politie eerder op de dag.

De politie kwam vanochtend vroeg al ter plaatse.Beeld Illias Teirlinck

Drie politiecombi’s, drie zwarte arrestatiewagens en een Bearcat waren eerder vanochtend al aanwezig maar de politie ondernam aanvankelijk geen actie. Toen die drie wagens arriveerden, stonden andere activisten aan het havenhuis om de politie af te leiden. De truc werkte, de arrestatiewagens reden door naar het havenhuis.

Intussen installeerden de actievoerders zich op het terrein in tenten en boomhutten, de toegangswegen werden afgesloten door betonblokken waar activisten hun arm in steken. Het is de bedoeling dat een deel van de activisten voor een langere periode in de boomhutten op het terrein zal verblijven.

Ineos beschikt intussen naar eigen zeggen over een eenzijdig verzoekschrift, waardoor de politie gesteund door een deurwaarder kon overgaan tot identificatie en administratieve aanhouding van de actievoerders.  De actie vindt plaats in het stuk bos waar de fabriek zou komen. Dat terrein zelf is geen Seveso-terrein - bedrijfsterreinen waar gevaarlijke stoffen worden behandeld of opgeslagen - maar enkele omliggende terreinen zijn dat wel. “Wij zijn bezorgd om de veiligheid van onze mensen en installaties en ook voor de omliggende bedrijven”, klinkt het bij Ineos. “De actievoerders hebben al een omheining doorgeknipt om te geraken waar ze zijn en zijn nog één omheining verwijderd van Seveso-terrein.” 

De actievoerders stellen bovendien dat ze alle nodige veiligheidsmaatregelen nemen en zelfs gasmeters bij hebben. Om de coronamaatregelen niet te schenden, zouden ze zich in bubbels van vijf op het terrein bevinden. Dialoog tussen actievoerders en politie leverde voorlopig niets op. 

‘Voorbeeld van foute keuzes’

Ineos Will Fall noemt ‘Project One’ van Ineos “hét voorbeeld van de foute keuzes die gemaakt worden over de toekomst van de Vlaamse industrie”. De actievoerders vrezen dat Ineos in de nieuwe ethyleen- en propyleenfabriek omstreden schaliegas zal gebruiken, voor meer CO2-uitstoot zal zorgen en dat de productie zal dienen om wegwerpplastic te maken. Ze zien het bovendien niet zitten dat voor een dergelijk project 55 hectare bos wordt gerooid.

De timing van de actie is niet toevallig, want het dossier van “Project One” ligt momenteel op tafel van de Vlaamse regering, die over de omgevingsvergunning zal moeten beslissen. De Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie gaf vorige week een positief advies. Omdat eerdere bezwaarschriften en kleinschalige acties blijkbaar niet het gewenste effect hadden, zijn de actievoerders nu overgegaan tot het bezetten van het bewuste terrein. Ze willen er naar eigen zeggen ook “voor langere tijd” blijven.

‘Voorbeeld van foute keuzes’
Beeld Illias Teirlinck

“Er wordt altijd naar burgers gekeken om minder te vliegen of minder plastic te gebruiken”, klinkt het zaterdag bij Ineos Will Fall. “Dat zijn waardevolle inspanningen, maar als de overheid de fossiele industrie blijft pamperen en nog meer plastic laat produceren zal er weinig veranderen.”

De activisten klagen ook aan dat het project allicht zal kunnen rekenen op een pak Vlaamse subsidies. Het argument van jobcreatie wijzen ze af. “Als de overheid wil investeren in jobzekerheid, dan moet ze dat doen in klimaatneutrale, circulaire bedrijven en sectoren”, klinkt het nog.

Ineos: ‘Argumenten kloppen niet’

Ineos bevestigt in een reactie dat de activisten zich toegang tot privéterrein aan de Scheldelaan hebben verschaft door omheiningen door te knippen. “De ordediensten zijn ter plaatse om de situatie mee op te volgen”, klinkt het. “Wij zijn uiteraard bezorgd vanwege de vlakbij gelegen chemische installaties. Ineos neemt alle mogelijke maatregelen om de veiligheid van de chemische installaties, de omgeving en de actievoerders te vrijwaren. Wij hebben ook de buurbedrijven daarover ingelicht.”

Het chemiebedrijf stelt verder dat de argumenten van de activisten tegen “Project One” niet kloppen. Ethyleen en propyleen zijn de bouwstenen voor essentiële chemische producten die deel uitmaken van het dagelijkse leven, zoals in de auto-, bouw-, energie- en medische sector, klinkt het, en worden niet louter gebruikt voor wegwerpplastic. Voorts stelt Ineos dat het project voor een verduurzaming van de chemische industrie in Europa zal zorgen. “Het is 25 jaar geleden dat we nog eens zo’n investering - 5 miljard euro - naar de EU hebben gehaald”, aldus het bedrijf. “Project One zal minder dan de helft CO2 uitstoten van de huidige best presterende vergelijkbare installaties in Europa. Zo komt de lat hoger te liggen voor andere, meer vervuilende installaties.”

Ineos: ‘Argumenten kloppen niet’
Beeld Illias Teirlinck