©  AP

UITSLAG ETAPPE 1 GIRO. Wereldkampioen Filippo Ganna demonstreert, geen roze droom voor Victor Campenaerts na val

Italië heeft op de eerste dag van de Giro meteen wat te vieren. Filippo Ganna, die zich vorige week in Imola nog tot wereldkampioen tijdrijden kroonde, won de openingstijdrit tussen Monreale en Palermo met overmacht. Hij is ook meteen de eerste rozetruidrager. Belgisch speerpunt Victor Campenaerts kwam al snel ten val en mocht zijn roze droom meteen opbergen.

Sam Varewyck

LEES OOK.Campenaerts woedend na crash in spiegelgladde tijdrit Giro: “Dit was te belachelijk voor woorden”

Kort

Roze trui: Filippo Ganna

Paarse trui: Filippo Ganna

Blauwe trui: Rick Zabel

Jongerentrui: Filippo Ganna

Hoe kwam de zege tot stand?

Niet te laat starten, dat bleek de sleutel tot succes in de openingstijdrit: bijna alle toptijden werden gereden door de eerste helft van de deelnemers. Door de stevige wind werden enorme snelheden gehaald. João Almeida realiseerde bijna meteen een stevige richttijd, die uiteindelijk enkel door Filippo Ganna verbeterd werd. De wereldkampioen begon rustig op het klimmetje meteen na de start, maar was daarna helemaal ontketend. Ganna klopte Almeida met 22 seconden.

Wie reed zich in de kijker?

Behalve Ganna waren er nog wat jonkies die uitblonken in Palermo. Met João Almeida en Mikkel Bjerg, de wereldkampioen tijdrijden bij de beloften vorig jaar, stonden twee mannetjes van respectievelijk 22 en 21 jaar oud op plaatsen twee en drie. Ook de 23-jarige Tobias Foss, vorig jaar winnaar van de Ronde van de Toekomst, imponeerde met de vijfde tijd.

Wat deden de favorieten?

Bij de klassementsmannen is er één zeer duidelijke winnaar: Geraint Thomas. De winnaar van de Tour 2018 werd vierde op 23 seconden van Ganna. De vroeg gestarte Simon Yates deed het ook zeer goed vergeleken met veel van zijn concurrenten: hij moest amper 26 seconden toegeven op Thomas. Andere grote namen verloren wel een pak tijd op Thomas: Vincenzo Nibali (+1’06”), Steven Kruijswijk (+1’21”) en Jakob Fuglsang (+1’24”) hebben al meteen een klap ontvangen.

Wat deden de Belgen?

Victor Campenaerts mikte voluit op deze openingstijdrit, maar winst zat er nooit in na een vroege valpartij. De werelduurrecordhouder was na afloop woedend over het gladde en hobbelige wegdek en werd uiteindelijk 36ste op 1’07” van winnaar Ganna. De beste Belg werd hij ook niet: dat was Thomas De Gendt, die 27ste werd.

Verder nog iets dat u moet weten?

De Giro is na amper 15,1 kilometer al een grote naam kwijt. Miguel Angel Lopez, die de Tour de France al had gereden en in dienst van Fuglsang de Giro begon bij Astana, kwam lelijk ten val toen hij op een hobbelig recht stuk de controle over zijn fiets verloor. De Colombiaan ging dwars door de hekken heen, bleef lange tijd liggen en moest uiteindelijk afgevoerd worden.

Verder pakte Rick Zabel, nota bene de zoon van voormalig topsprinter Erik Zabel, de eerste bergtrui van de Giro 2020. Dat deed hij door als een gek te starten en de snelste tussentijd te realiseren na 1,1 kilometer: de openingskilometer bestond uit een klim richting de kathedraal van Monreale, waar meteen ook de eerste bergpunten verdeeld werden.

Uitslag:

1) Filippo Ganna 15’24”

2) João Almeida +22”

3) Mikkel Bjerg +22”

4) Geraint Thomas +23”

5) Tobias Foss +31”

6) Josef Cerny +36”

7) Matteo Sobrero +40”

8) Lawson Craddock +41”

9) Miles Scotson 42”

10) Matthias Brändle +42”

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER Wegwielrennen