Tinne Van der Straeten. ©  Photo News

Malle trots op minister Tinne Van der Straeten: “Op haar 15de was ze al heel zelfstandig en mondig”

Malle -

Westmalle had al zijn Trappist om fier op te zijn. Nu hebben ze ook een minister. Hoewel ze er al meer dan twee decennia weg is, glimt Malle van trots nu Tinne Van der Straeten (Groen) de minister van Energie is in de nieuwe federale regering. “Als kind was ze overal de kleinste van de klas, maar ze stond wel altijd op de eerste rij”, zegt haar tante Maria (70), die eigenlijk niet eens écht verrast was.

Kristin Matthyssen, Jan Vorsselmans

Komt er een minister uit Malle? In de Kempense gemeente begint het bij velen nu pas door te sijpelen. Als Brussels politica en schepen in Koekelberg werd de link in Malle niet direct gelegd. Al post ze af en toe nog iets over haar roots. Dat deed ze bijvoorbeeld op 11 juli, waarbij ze zichzelf de vraag stelde waarom ze van Vlaanderen houdt. “Ik hou van een speelstraat in Westmalle en de ketjes van Molenbeek”, plaatste Van der Straeten deze zomer op sociale media.

“Ze is toch geen dochter van de baron?”, krijgen we op straat te horen, want in Westmalle is het de adellijke familie Van der Straten Waillet die al decennia het kasteel bewoont en de eerste CVP-burgemeester leverde na de fusie tussen Oost- en Westmalle in 1977. Nee, Tinne Van der Straeten, die deel uitmaakt van de eerste regering-De Croo, is anders geschreven.

De tante van Tinne, Maria, was vrijdag gaan kopen. “Vroeger in school was ze altijd de kleinste, maar ze stond wel overal op de eerste rij. Ik denk dat ze nu ook de kleinste van de regering is.” ©  Kristin Matthyssen

Maria Meeusen (70), de tante van Tinne, lacht als we haar de anekdote vertellen. Ze woont in een appartement en verzorgt al jarenlang samen met haar zus Rita (68), de moeder van Tinne, hun alleenstaande nonkel Warre die in november 2019 zijn 100ste verjaardag vierde op de familiehoeve aan de Steenovenstraat.

De familie Meeusen was afkomstig van Sint-Lenaarts. Een mooie foto tegen de muur in de boerderij toont een fiere Toon Meeusen, die in 1996 overleed, met kleindochter Tinne op de arm. “Onze vader Toon heeft altijd samen met zijn broer Warre geboerd. Zonder tractor, maar met boerenpaarden”, zegt Maria. “Natuurlijk zijn wij heel fier. Wij zijn maar heel gewone mensen. Tinne was een van de eersten in onze familie die aan de universiteit studeerde.”

De grootoom van Tinne: Warre Meeusen werd in november nog gevierd als 100-jarige thuis op de hoeve in Westmalle. Hij wordt hier geflankeerd door Maria Meeusen (links, tante Tinne Van der Straeten) en Rita Meeusen, de moeder van Tinne, die altijd voor hem gezorgd hebben. ©  Van Ginckel

Pienter

Dat haar nichtje pienter was, had tante Maria gauw gezien. “Ze volgde lagere school in Mariagaarde en deed het middelbaar in Maris Stella in Malle. Ze was altijd de kleinste van de kleuterklas ,maar ze stond wel op de eerste rij om commentaar te geven. Politiek bedrijven zit niet echt in onze familie. Landbouwers stemden op CVP zeker? Ik weet het zelf niet goed. We spraken daar niet over. Tinne keek erg op naar Leen Laenens van Agalev, die politiek actief was in Malle. Het is Leen die haar heeft begeesterd.”

Maria stuurde haar nichtje al felicitaties per sms. “En zeggen dat ik eigenlijk niet eens verrast ben. Ik vind het wel erg van die ruzie met Kristof Calvo en Almaci, maar daar heeft Tinne niets mee te maken. Tinne komt niet zo veel meer hier, ze heeft weinig tijd. Het is al van Nieuwjaar geleden dat ik haar zag. Op 28 november gaan we 32 bomen planten aan de boerderij. Wie weet komt ze af?”

Tinne Van der Straeten als kleuter op de arm bij grootvader Toon Meeusen op de boerderij in Westmalle. ©  Meeusen

Tinne Van der Straeten groeide op aan De Schaggelen. Haar ouders zijn gescheiden. Ze heeft nog een broer Erik, die in Zoersel woont, en zus Griet, die in Westmalle is blijven plakken. Iedereen verwijst naar Leen Laenens uit Malle, de huidige voorzitter van Velt, als sleutelfiguur in de keuzes die Van der Straeten maakte. Zelf noemde Van der Straeten Leen Laenens in een interview van ruim tien jaar geleden al haar politieke mentor. Het werk dat Laenens als lid van de Commissie Lumumba leverde toen ze van 1999 tot 2003 voor Agalev in het federaal parlement zetelde, beïnvloedde de jonge Tinne.

Groene ideologie

Tussen 1994 en 2000 was Laenens schepen voor de lokale progressieve partij Grim (Groep voor Inspraak en Milieu) in Malle. Voor ze voorzitter van Velt werd, was Laenens voorzitter van Oxfam en BioForum Vlaanderen.

“Ik heb Tinne leren kennen als een jong meisje van een jaar of 15, die in die periode sterk geëngageerd was bij Oxfam-Wereldwinkel in Malle en op een bijzondere manier interesse vertoonde voor Grim”, herinnert Leen Laenens zich. “Ze is nooit lokaal opgekomen omdat ze op haar 18de Westmalle verliet om Afrikanistiek te studeren, een keuze die ik zeker heb aangemoedigd. Tinne was iemand die niettegenstaande haar jonge leeftijd heel vroeg zelfstandig en mondig was. Ze wist wat ze wou. Toen ze niet herverkozen raakte en Rechten is gaan bijstuderen, is ze altijd de groene ideologie trouw gebleven. Ze weet heel goed waaraan ze begint.”

Alex Van Loon (48), huidig gemeenteraadslid voor Progressief Malle in Malle, was samen met Tinne actief bij de Wereldwinkeljongeren in Malle. “We waren met een vijftiental geëngageerde tieners en kwamen samen om over problemen te discussiëren, vaak ook over de Derde Wereld. Tinne was de enige van haar gezin die daarmee bezig was. Ze kwam samen met een buurmeisje mee. Ze was zeker niet bedeesd, maar kon het toen al heel goed uitleggen op debatten (lacht). Ik voelde toen al dat ze slimmer was dan mij. Het was een heel dynamische periode. In Chirohuis Heibrand waren er elk jaar Wereldwinkeljongerenweekends. Maar je kon ook goed feesten met Tinne. Elk jaar organiseerden wij een fuif of een optreden, waarvan de opbrengst naar een goed doel ging, zoals een project van 11.11.11. We gingen ook soms samen uit in jeugdhuis Malmejo.”

Muzikante

De nieuwe minister van Energie speelde enkele jaren in harmonie Sint-Cecilia. “Toevallig zagen we enkele dagen geleden nog een video van mijn huwelijk, waarop Tinne als muzikante te zien is”, vertelt Hilde Lenaerts, dochter van de toenmalige voorzitter die nu in de huidige fusieharmonie actief is. “Zo spelen op een huwelijk van een lid was geen optreden, dat was een engagement dat je vrijwillig deed. Zij deed het. Tinne was iemand die voor zichzelf en anderen opkwam. Haar zus Griet en ik zijn buren geweest. Griet is jong weduwe geworden. Ondanks de afstand in kilometers weet ik dat zij heel hard gesteund is geweest door Tinne. Ze hangen hard aaneen, ook de broer.”

Burgemeester Harry Hendrickx. ©  Jan Van der Perre

Ook Harry Hendrickx (DBM), sinds 1994 onafgebroken burgemeester van Malle, is trots. Leen Laenens (Agalev) was het eerste Kamerlid voor Malle, en nu is Van der Straeten (Groen) de eerste minister van Malle. “Eerste minister is ze nog niet hè!”, verbetert burgemeester Hendrickx ons. “Mijn dochters hebben haar nog gekend van in de jeugdclubs. In 1994 vormden wij als onafhankelijke dorpspartij DBM een regenboogcoalitie met de progressieven van Grim, de socialisten en Open Vld. Dat de kiem van haar engagement toch een klein beetje in de Malse gemeentepolitiek ontstaan is, vind ik mooi.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER