Frank Vandenbroucke: ‘We moeten het aantal contacten beperken’

 ©  BELGA

De nieuwe minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) maakt zich ongerust over de stijgende coronacijfers. Hij raadt aan het aantal contacten te beperken.

jvt

‘Ik ben zeer ongerust’, verklaarde Vandenbroucke op de Franstalige zender RTL. ‘De trend is echt niet goed. De cijfers stijgen: het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames. Het echte gevaar is dat onze zorginfrastructuur overbelast geraakt. In Brussel is de situatie alarmerend, net zoals bijna overal in België. We bestuderen de maatregelen momenteel. Ik ga nu geen nieuwe maatregelen aankondigen. Zelfs in een noodsituatie moeten we improvisatie vermijden. Ik vind dat we veel voorzichtiger moeten worden. Er zijn zes gouden regels. We moeten het aantal nauwe contacten beperken.’

Vandenbroucke raadt aan om het aantal nauwe contacten buiten het gezin te beperken tot drie in plaats van de vijf contacten die nu aangeraden worden. Dat doet hij op basis van ‘het voorbereidend werk’. Eerstdaags gaan beslissingen volgen, zegt hij. De coronabarometer is volgens hem nog niet meteen klaar. Daar is nog extra studiewerk rond nodig. ‘Ik denk niet dat we daar snel een beslissing rond kunnen nemen, want ze moet volledig zijn, en we moeten alle gevolgen zeer goed bekeken hebben’, zegt hij aan de VRT.

De minister wil koste wat het kost een situatie vermijden waarbij de scholen moeten sluiten en ouderen geïsoleerd worden.

Wat de situatie in de hoofdstad betreft, waar tussen 17 en 30 september 446 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners vastgesteld werden tegenover een nationaal gemiddelde van 213,8, herhaalde Vandenbroucke dat Brussel maatregelen genomen heeft. Die gingen deze week van kracht.

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus gaat nog altijd in stijgende lijn en lijkt zelfs opnieuw te versnellen. Gemiddeld waren er in de week van 24 tot 30 september 1.913,6 bevestigde gevallen. Woensdag werd met 3.004 nieuwe gevallen een nieuw dagrecord vastgesteld.