Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Erika Vlieghe: ‘Cijfer van drie contacten komt niet uit lucht vallen’

Erika Vlieghe.Beeld © Stefaan Temmerman

Komt er een bijsturing van het aantal nauwe contacten naar drie? Het is alleszins niet toevallig dat kersvers minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) gisteren dat cijfer liet vallen in Franstalige media. Volgens infectiologe Erika Vlieghe sluit het aan bij het advies van Celeval.

en

‘Het cijfer van drie contacten komt niet uit de lucht vallen. Dat staat ook al in ons Celevalrapport. Daarin staat dat je in code oranje je contacten moet beperken tot drie. Het is dus een vertaling van de realiteit naar wat wij hebben aanbevolen.’ Dat zei infectiologe Erika Vlieghe in De Ochtend op Radio 1.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zei zondag al dat we onze contacten moeten beperken. In een eerste interview had hij het over ‘drie’, daarna enkel over ‘minder contacten’.

“Het hele medische werkveld is uiterst bezorgd over deze situatie”, zei Vlieghe. Vooral de spreiding van patiënten tussen de ziekenhuizen, hoewel preventief, is voor haar een teken dat er echt iets aan de hand is. En dus zijn volgens haar nieuwe maatregelen nodig. “Als je huis in brand staat, wil je wel iets doen. De vraag is wat.”

Ze hoopt dat er opnieuw een betere verstandhouding met de politiek komt. “Dat is de wens langs wetenschappelijke kant, en ik denk langs beide kanten”, aldus Vlieghe.

“Ik denk dat iedereen wel aanvoelt dat de situatie uit de hand aan het lopen is, en een van de grote doelstellingen is altijd dat het gezondheidssysteem niet onder druk mag komen te staan”, vervolgt Vlieghe nog. Het belangrijkste is volgens haar dat er een nieuwe communicatie komt, waarbij de maatregelen nog eens heel goed worden uitgelegd. “We hebben de indruk dat veel mensen die nu ziek zijn weinig kennis van de pandemie en de maatregelen hebben”, aldus Vlieghe.