Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

▶ Trump doorbreekt quarantaine met autorit langs fans: ‘Gekkenwerk’

Trump werd kort rondgereden nabij het Walter Reed National Military Medical Center, waar hij behandeld wordt.Beeld AFP

Amerikaans president Donald Trump heeft in een videboodschap de artsen van het Walter Reed Hospital bedankt, net als zijn fans voor het ziekenhuis. De kans bestaat dat hij vandaag het ziekenhuis mag verlaten waar hij behandeld wordt voor Covid-19. Intussen ligt de president onder vuur omdat hij een ‘verrassingsritje’ langs zijn aanhangers maakte.

en

Bekijk nu: de controversiële autorit van Donald Trump

Video wordt geladen...

Trump zegt “veel geleerd te hebben over Covid”. “Het was een interessante reis. Ik heb veel geleerd over Covid. Ik heb het geleerd door echt naar school te gaan. Dit is de echte school. Dit is niet de ‘lees de boeken’-school. Ik snap het, ik begrijp het. Het is echt interessant.”

Na het verschijnen van de boodschap werd Trump effectief in een colonne voorbij zijn aanhangers voor het ziekenhuis gereden. Het zijn de eerste livebeelden van de president sinds hij vrijdag werd opgenomen. Die rit gebeurde in het presidentiële voertuig, dat hermetisch afgesloten is en bestand is tegen een chemische aanslag. Volgens artsen stelde de president op die manier iedereen die samen met hem in de auto zat bloot aan Covid-19.

“De onverantwoordelijkheid is verbazingwekkend”, schrijft James Phillips, een arts die werkt in het Walter Reed ziekenhuis, op Twitter. Volgens hem moet iedereen die in de wagen zat tijdens de “totaal onnodige” rit nu 14 dagen in quarantaine. “Ze kunnen ziek worden. Ze kunnen sterven. Voor politiek theater. Verplicht door Trump om hun leven op het spel te zetten voor theater. Dit is gekkenwerk.”  

Na een korte passage werd Trump terug naar het ziekenhuis gebracht. Mogelijk mag de president vandaag al opnieuw naar huis.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump verspreidde een nieuwe video om zijn toestand te bespreken.Beeld EPA