Direct naar artikelinhoud
Nobelprijzen

Ontdekkers hepatitis C-virus winnen Nobelprijs voor Geneeskunde

Ontdekkers hepatitis C-virus winnen Nobelprijs voor Geneeskunde
Beeld AP

De ontdekkers van het hepatitis C-virus hebben de Nobelprijs voor Geneeskunde gewonnen. Dat is zonet bekendgemaakt in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het gaat om Harvey J. Alter, Michael Houghton en Charles M. Rice.

Later deze week worden de winnaars van de andere Nobelprijzen bekendgemaakt. Het prijzengeld is met 10 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 960.000 euro) per categorie 10 procent hoger dan vorige jaren.

Dinsdag staat Natuurkunde op het programma en woensdag Scheikunde. Donderdag wordt bekend wie dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur wint. Vrijdag wordt in Oslo de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede bekendgemaakt, waarna volgende week maandag Economie de rij sluit.

De uitreikingsceremonies in december krijgen vanwege de coronapandemie een ander karakter dan in voorgaande jaren. Het is de bedoeling dat de laureaten de medailles en diploma’s niet in Stockholm, maar in hun eigen land krijgen uitgereikt. De uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede, traditioneel in het Noorse Oslo, zal op 10 december veel kleinschaliger zijn dan voorheen, maar wel in aanwezigheid van de winnaar. Het banket is geschrapt.

Twitter bericht wordt geladen...