Steven Van Gucht: “De stabilisatie van de coronacijfers is helaas niet voortgezet”

“De stabilisatie van de coronacijfers is helaas niet voortgezet”, zo verklaarde viroloog Steven Van Gucht maandagvoormiddag tijdens het persmoment rond de coronacrisis in ons land. “Er is opnieuw een stijging, en dat in alle provincies en bij alle leeftijden. We hebben op woensdag 30 september zelfs ruim de kaap van 3.000 nieuwe besmettingen (3.133) overschreden.”

Tussen 25 september en 1 oktober werden in België gemiddeld 2.103 nieuwe coronabesmettingen per dag geteld. Dat is een stijging met 32 procent in vergelijking met de week ervoor. Er waren afgelopen week ook gemiddeld 77 nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Dat is het een toename met 21 procent tegenover zeven dagen geleden. Er liggen momenteel 186 Covid-patiënten op intensieve zorgen, wat 38 procent meer is dan de week ervoor.

10 procent nieuwe besmettingen uit vier Brusselse gemeenten

De afgelopen periode werden opnieuw het grootste aantal besmettingen vastgesteld in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “De gemeenten die hier vooral in het oog springen zijn Sint-Jans-Molenbeek, Brussel zelf, Schaarbeek en Anderlecht. Die vier samen zijn goed voor ruim 10 procent van alle nieuwe gevallen in ons land de afgelopen week”, aldus Van Gucht. “De provincie met het tweede hoogste aantal besmettingen is Antwerpen.”

Stappenplan voor ziekenhuizen

Sciensano heeft ook een stappenplan klaar voor de ziekenhuizen zodat Covid-patiënten zo goed mogelijk opgevangen kunnen worden. “Een belangrijk principe is om zo veel mogelijk de normale werking van de ziekenhuizen veilig te stellen”, aldus Van Gucht.

“De normale zorg moet kunnen blijven doorgaan, in alle veiligheid. Mensen met medische klachten die niets met Covid te maken hebben, moeten dus niet twijfelen. Dat kan klachten alleen maar erger maken. Tegelijk moeten we ervoor zorgen dat de werkdruk op het personeel zo goed mogelijk gespreid wordt. Vergeet niet dat al onze artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers al enorme inspanningen hebben geleverd.”

Het plan kent verschillende fases, van 0 tot en met 2B. “In die eerste fase wordt per ziekenhuis 15 procent van de beschikbare bedden op de afdeling intensieve zorg voorbehouden voor coronapatiënten”, aldus Van Gucht. “Elk ziekenhuis moet ook vier keer zo veel bedden voorzien voor patiënten die geen intensieve verzorging nodig hebben. In de volgende fases zullen telkens extra bedden beschikbaar worden gemaakt en zullen we patiënten ook spreiden over verschillende ziekenhuizen.”

“Niet langer relativeren of minimaliseren”

“De cijfers zijn slecht”, aldus Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum. “We kunnen ze niet langer relativeren of minimaliseren. Sommige mensen zullen zich moedeloos voelen door deze aanslepende situatie. Het duurt al maanden en zal nog maanden duren. Blijf dus aandacht hebben voor het welzijn van uw familie en vrienden. Blijf de zes gouden regels respecteren, we kunnen het niet voldoende herhalen.”

Stevens raadde ook nog eens het gebruik van de app Coronalert aan. “Het is gratis en de installatie duurt maar twee minuten. Installeer de applicatie alstublieft.” 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER