Direct naar artikelinhoud
Politiek

MR-voorzitter Bouchez krijgt ‘een laatste kans’: trotseert hij de storm na zware kritiek?

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vanmorgen bij de start van het partijbestuur.Beeld BELGA

Voorzitter Georges-Louis Bouchez kreeg de wind van voren bij de start van het MR-partijbureau deze ochtend. ‘Ik heb ernstige twijfels over zijn mogelijkheden om aan het roer te blijven’, zei MR-Kamerlid en voormalig minister Denis Ducarme op de Franstalige zender LN24. Bouchez ligt ook onder vuur bij andere partijtoppers, maar wellicht trotseert hij de storm.

, en

“Ik zit hier niet om me te beklagen. Het doet me vooral pijn voor de partij, deze episode maakt me niet trots om liberaal te zijn”, zei de voormalige federale minister Ducarme.

Voorzitter Georges-Louis Bouchez probeerde vorige week Ducarme in de Waalse regering te piloteren, ten koste van Valérie De Bue. Dat ballonnetje ging niet op omdat decretaal is bepaald hoeveel vrouwen de regering minimum moet tellen.

Ducarme voelt zich nu naar eigen zeggen vernederd. “Op persoonlijk vlak voel ik een zekere weerzin voor wat is gebeurd. Maar nu moeten we proberen gemeenschappelijk een oplossing te vinden om hier snel uit te raken. We moeten de politieke cultuur veranderen en niet langer dit weerzinwekkende beeld uitsturen”, zei hij.

Ook Sabine Laruelle was duidelijk bij de start van het partijbureau: “Er moet een einde komen aan het despotisme, aan het nepotisme, aan de praktijken die aan een maffiaclan doen denken.”

Voormalige federale minister Denis Ducarme (MR): ‘We moeten de politieke cultuur veranderen en niet langer dit weerzinwekkende beeld uitsturen.’Beeld Photo News

Om 21 uur komt het partijbureau van MR samen. Volgens Franstalige media zou Bouchez mogen aanblijven, maar zal hij publiek een mea culpa slaan over de gebeurtenissen, en intern ‘onder curatele’ geplaatst worden door een groep rond zich te verzamelen die hem moet adviseren. Daarin zouden ervaren ministers zijn zoals vicepremier Sophie Wilmès en Franstalig minister-president Pierre-Yves Jeholet.

Alvast Ducarme lijkt dus weinig heil te zien in deze oplossing. Ook Delaruelle noemt die piste ‘totaal onvoldoende’. 

Toch is het allerminst zeker dat Bouchez moet opstappen. Volgens de RTBF is beslist om de voorzitter nog ‘een laatste kans’ te geven, al moet een vergadering vanavond met alle parlementsleden van de Franstalige liberalen vanavond daarover uitsluitsel brengen.