Uitspraak over toekomst Wibra België uitgesteld

Wibra weet nog niet of het in België mag blijven blijven bestaan. De rechtbank van Dendermonde moest zich daar normaal gezien maandag over uitspreken, maar de uitspraak is verzet naar donderdag.

Dat vernam het persagentschap Belga bij het bedrijf.

De directie van Wibra heeft het voornemen om 36 van de 81 winkels over te nemen en opnieuw te openen. De rest wordt afgestoten. Met de beslissing zouden 183 van de 439 jobs gered kunnen worden.

Bescherming tegen schuldeisers

De rechtbank moet zich daar nu over uitspreken omdat Wibra België in een zogenaamde gerechtelijke reorganisatie zit. Dat betekent dat het bedrijf geen schulden moet afbetalen tijdens een bepaalde periode, maar uiteindelijk wel met een levensvatbaar toekomstplan moet komen.

Dat denkt Wibra nu te hebben. Het legde zijn plan twee weken geleden voor aan de rechtbank en die zou daar vandaag over oordelen. De zaak wordt om onduidelijke redenen uitgesteld naar donderdag.

Verlieslatend

De keten is al jaren verlieslatend, maar normaal worden de slabakkende Belgische activiteiten opgevangen door de rest van de groep. ‘Dat was in de huidige context helaas niet meer mogelijk’, klonk het eerder in een mededeling. De situatie is volgens het bedrijf onhoudbaar door de verliezen en de opgebouwde schuldenlast.

Lees ook: Vakbonden vrezen einde van Wibra in België

Meer