Operatie ‘Pegasus Martin’ start nieuw centraal depot van Defensie

 ©  Raymond Lemmens

Bron: BELGA

Defensie krijgt een centraal distributiecentrum binnen het nieuwgebouwde stockage- en distributiedepot van Katoen Natie in Beringen. Operatie ‘Pegasus Martin’ omvat 32.600 vierkante meter stockageruimte met een hoogte van 13 meter voor om en bij de 50.000 artikelen, met uitzondering van gevoelig militair materieel en munitie. “Dit maakt deel uit van de logistiek van Defensie 2.0”, zegt luitenant-generaal Rudy Debaene.

Defensie en Katoen Natie sloten in 2018 een contract voor 12 jaar, waarmee de samenwerking tot 2030 loopt. In de eerste plaats gaat het om een stockage- en distributieproject, waarbij vanuit één centrale locatie goederen zullen worden geleverd. De overige stocks zullen maximaal naar Beringen worden gevoerd. De centrale ligging van Beringen voor de Benelux- en de Duitse markt speelt daarbij een belangrijke rol.

Het volledige distributieproces - op het grondgebied en in de buurlanden - zal door Katoen Natie worden ingevuld. Civiele transportfirma’s zullen het materieel rechtstreeks afleveren in de gecentraliseerde dispatch van het kwartier of bij het personeelslid thuis. Defensie blijft instaan voor de herbevoorrading van het depot. Het depot zal bij zowel Katoen Natie als Defensie een 30-tal jobs opleveren.

Nieuwe mensen

Het depot is het resultaat van de transformatie van de logistieke steun en diensten binnen Defensie. “We mogen fier zijn op de logistieke troef van België, en Katoen Natie is daar onderdeel van”, zegt luitenant-generaal Rudy Debaene. “We gaan naar een inkrimpende organisatie toe, met heel wat militairen die op pensioen gaan. We zoeken nieuwe mensen, maar we hebben er niet genoeg om alles zelf te doen. Op een bepaalde manier willen we dus aan outsourcing doen, maar dat is niet nieuw. Het is ook geen concurrentie, maar het gaat om een mutuele werking.”

Het is de bedoeling dat elke militair in contact met het project komt. Zo moet het depot een oplossing vormen voor zowel de individuele militair als Defensie in het algemeen. De transitie loopt samen met het uitrollen van een webshop - operationeel sinds 1 oktober - waar het personeel van Defensie haar persoonlijke uitrusting koopt. Het e-commerceplatform wordt gekoppeld aan het depot in Beringen en vervangt zo de vier milshops in Ieper, Leopoldsburg, Peutie en Marche-en-Famenne.

Geen minister

Met een ‘Fitbus’ - een trekker met oplegger - wil Defensie een brug bouwen tussen de webshop en de militair. De mobiele eenheid wordt uitgerust met enkel kledingitems die verkrijgbaar zijn in de webshop, waarbij alle pasmaten ter beschikking worden gesteld. Op die manier wil Defensie ook het aantal retourzendingen tot een minimum beperken. De Fitbus zal de kazernes in heel België bezoeken en moet in het voorjaar van 2021 operationeel zijn.

Fernand Huts, voorzitter van Katoen Natie, bleek niet te spreken over de afwezigheid van de nieuwe minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). “Ik ben voor de eerste keer in mijn leven ‘onthutst’ en vooral teleurgesteld dat de minister van Defensie niet aanwezig is. Ludivine Dedonder stuurt haar kat”, aldus Huts, die prompt een kat onder een doek tevoorschijn haalde. “Ze heeft wellicht andere katten te geselen, maar het is een reality check voor de ‘nieuwe stijl van politiek’. Een sterke Defensie zal een noodzaak worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen