Vlaamse regering trekt 16 miljoen euro extra uit voor gemeenten met bebossingsplannen

Gemeenten die bereid zijn gronden te kopen om die te bebossen, kunnen de komende vier jaar rekenen op financiële steun van de Vlaamse overheid. Die maakt daar 16 miljoen euro extra voor vrij.

De tegemoetkoming van 16 miljoen euro komt bovenop de 122 miljoen euro die Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving eerder dit jaar al vrij maakte voor haar ‘bosuitbreidingsplan’. Dat heeft ze samen met viceminister-president Bart Somers (Open Vld) bekendgemaakt op een eerste boscongres met burgemeesters, schepenen en gedeputeerden.

Vlaamse groene ambities

Concreet gaat er jaarlijks vier miljoen euro stromen naar lokale besturen die gronden opkopen om te bebossen. De minister hoopt met deze extra ondersteuning haar ambities uit het Vlaamse regeerakkoord waar te maken.

Volgens dat akkoord moet er tegen 2030 welgeteld 10.000 extra hectare bos bijkomen. De eerste 4.000 hectare wil Demir realiseren tegen 2024. De helft daarvan moet van de Vlaamse overheid en de lokale besturen komen, andere actoren zoals natuurverenigingen en private eigenaars moeten de andere 2.000 hectare op zich nemen.

De extra steun komt bovenop de bestaande subsidies voor bebossing. De Vlaamse regering wil in totaal 75 procent van de aankoopsom betalen, met een maximum van 5 euro per vierkante meter. De steden die een beroep willen doen op de financiële tegemoetkoming moeten de gronden binnen de drie jaar bebossen. Daarenboven moet het bos toegankelijk zijn voor het grote publiek.

50 hectare bos

Demir hoopt dat ze met het extra budget de financiële drempels om te bebossen voor sommige gemeenten kan wegwerken. ‘We weten dat lokale besturen onze ambitie mee waar willen maken. Dertien gemeenten geven zelfs aan een bebossingspotentieel van meer dan 50 hectare te hebben, maar ze stuiten vaak op financiële drempels’, aldus Demir.

Op de website bosteller.be kan iedereen overigens volgen hoeveel extra bos al werd gerealiseerd. Wie zelf een bos aanplant, kan dat melden op de site.

Meer