Een gemaskerde Palestijn bereidt brandbalonnen voor die worden opgelaten bij de grens tussen de Gazastrook en Israël in de buurt van de stad Rafah.
Volledig scherm
Een gemaskerde Palestijn bereidt brandbalonnen voor die worden opgelaten bij de grens tussen de Gazastrook en Israël in de buurt van de stad Rafah. © AFP

Israël bombardeert Gaza na raketaanval

Israël heeft gisteren een luchtaanval uitgevoerd op stellingen van Hamas in de Gazastrook. De bombardementen zijn een antwoord op een eerdere raketaanval vanuit de Palestijnse enclave, zo meldt het Israëlische leger. Er zijn voorlopig geen berichten over gewonden of schade.

  1. Het vreemde moment waarop Hamas-leider te horen krijgt dat zonen en kleinkinderen gedood zijn en hij gewoon verdergaat met bezoek aan ziekenhuis

    Het vreemde moment waarop Ha­mas-lei­der te horen krijgt dat zonen en kleinkinde­ren gedood zijn en hij gewoon verdergaat met bezoek aan ziekenhuis

    Drie zonen en verschillende kleinkinderen van Hamas-leider Ismail Haniyeh zijn gedood bij een Israëlische luchtaanval. Dat nieuws kreeg Haniyeh te horen terwijl hij gewonde Palestijnen bezocht in een ziekenhuis in Qatar. Op videobeelden die circuleren op X is te zien hoe hij er stoïcijns op lijkt te reageren. “God hebbe hun ziel”, zegt Haniyeh wel tegen de man aan de telefoon. Een van zijn medewerkers vraagt nog of ze het bezoek wil beëindigen, maar dat weigert hij. “Nee, waarom? Laten we verdergaan.”
  2. TERUGLEZEN GAZA. Netanyahu: Israël zal ondanks internationale druk Rafah aanvallen - Tel Aviv plant “evacuatie” Gazanen naar “humanitaire eilanden”

    TERUGLEZEN GAZA. Netanyahu: Israël zal ondanks internatio­na­le druk Rafah aanvallen - Tel Aviv plant “evacuatie” Gazanen naar “humanitai­re eilanden”

    De leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat heeft Israël donderdag opgeroepen om snel nieuwe verkiezingen te organiseren. Hij vindt dat premier Benjamin Netanyahu een “obstakel voor de vrede” vormt. Dat kwam hem op forse kritiek te staan van Benny Gantz, minister van het Israëlische Oorlogskabinet. Die noemde de oproep “ongepast en onaanvaardbaar”. De relatie tussen de bondgenoten verslechtert nu vanuit de VS steeds meer kritiek klinkt op de manier waarop Israël oorlog voert. Lees hier de ontwikkelingen van donderdag 14 maart terug.