Vinz Postelmans uit Hasselt. ©  Sven Dillen

Kankerpatiëntje Vinz (8) wordt dj in Versuz: “Even niet aan de behandelingen denken”

Hasselt -

Op 20 mei ontdekten artsen een bottumor bij de amper achtjarige Vinz Postelmans uit Hasselt. Door de daaropvolgende chemokuur kon hij niet deelnemen aan een dj-kamp. Maar dat wordt vandaag met glans ingehaald: Vinz krijgt een privé dj-les in de Versuz.

Thomas Jansen

Van Plopmuziek of deuntjes van Samson en Gert moest Vinz nooit weten. Er mag voor hem gerust wat meer beat inzitten. Zet een stevige houseplaat op, en de achtjarige knaap gaat uit z’n dak. Toen zijn mama Lisa Meynen in november vorig jaar las over de kinderkampen van de Hasseltse DJ-school Amplify Academy, twijfelde ze dan ook niet. “De laatste kampen zaten er toen echter net op”, zegt Lisa. “Daarom beloofde ik aan Vinz om hem in te schrijven zodra die kampen weer van start gingen. Hij weet al van zijn vier jaar dat hij dj wil worden, dus dat kamp was hem op het lijf geschreven.”

Vinz zag zich al in de voetsporen van Dimitri Vegas of David Guetta treden. Tot op 20 mei van dit jaar aan het licht kwam dat er eerst nog een andere, zware strijd gewonnen zou moeten worden. “Vinz klaagde plots over pijn aan zijn longen”, vertelt mama Lisa. “Eerst tilde ik daar niet te zwaar aan. Op tv ging het over niets anders dan corona, en ik dacht dat die nieuwsberichten hem bang gemaakt hadden. Maar na een week begon hij plots te wenen tijdens het eten. Toen wisten we dat er iets niet pluis was.”

Bottumor

Lisa besloot om meteen naar de spoeddiensten te gaan met Vinz. Daar dachten de artsen eerst nog aan een zware longontsteking of een klaplong. Lisa voelde zich al schuldig dat ze haar zoontje niet meteen geholpen had. Maar één dag later stond de wereld voor Vinz en zijn ouders pas helemaal stil. Niet een klaplong, wel een bottumor bleek de oorzaak van de pijn. Die duwde immers op de longen van Vinz.

“Daarna zijn ze gestart met een heel intensieve chemobehandeling van in totaal negen kuren”, zegt Lisa. “Die periode was bijzonder zwaar. Om de week bleven we enkele dagen in het UZ Leuven slapen. Tussendoor mocht Vinz bijna niets doen. Hij moest zo goed als altijd binnenblijven omdat zijn immuniteit verzwakt was. Hij mocht een hele zomer lang niet in het zwembad, niet in de zon… Naar school gaan zit er voor hem ook niet meer in, hij krijgt nu thuis les via Bednet.”

140 kinderen beleefden deze zomer de week van hun leven tijdens de dj-kampen in club Versuz. Vinz krijgt nu een privé dj-les. © rr

Zaterdag kreeg Vinz de negende en laatste chemokuur. Maar daarmee zit het er voor hem helaas nog niet op. Over twee weken staat hij voor een zware operatie, waarbij de tumor verwijderd zal worden. Daarna zal bekeken worden of bestralingen nodig zijn. In ieder geval moet hij daarna nog zes maanden chemo krijgen.

Eerste inschrijving

Deelnemen aan het dj-kamp was deze zomer voor Vinz dan ook uitgesloten. Maar zijn mama stuurde toch een mailtje naar de Amplify Academy. “140 kinderen tussen 8 en 14 jaar beleefden deze zomer de week van hun leven tijdens de dj-kampen in club Versuz”, zegt Chesney Wielemans, directeur van Amplify Academy. “Maar de eerste inschrijving kwam van Lisa, voor haar zoontje Vinz. Ze schreef erbij dat een volledige deelname voor hem niet haalbaar was, maar ze vroeg wat mogelijk was. Haar verhaal heeft iedereen op ons kantoor geraakt, waardoor we graag voor Vinz iets speciaals doen.”

Bijgevolg krijgt DJ Vinz het grote podium van Versuz vanavond tussen 19 uur en 22 uur voor zich alleen. “We leren hem alle kneepjes van het vak en daarnaast krijgt hij ook een rondleiding in de Versuz”, zegt Wielemans. “Tijdens de zomerkampen mochten kinderen een afsluitende dj-set geven op het grote podium voor enkele ouders, maar bij Vinz zal de hele les daar plaatsvinden.”

Mama Lisa vindt het alvast een prachtig gebaar van de Hasseltse DJ-school. “Dit had ik nooit verwacht toen ik een mailtje stuurde. Voor Vinz organiseren ze dit helemaal gratis. Hij kijkt er enorm naar uit. We gaan hier zo van genieten, en even niet aan de operatie en de komende behandelingen denken.”

Meer info over de dj-kampen vindt u op www.amplifyacademy.be. Dit jaar zijn er voor kinderen tussen 8 en 14 jaar ook herfst- en winterkampen.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer