Direct naar artikelinhoud
Koloniaal verleden

N-VA wil controversiële experte weg uit Congocommissie

Laure UwaseBeeld RV

De Congocommissie in de Kamer moet België in het reine brengen met het koloniaal verleden, maar een van de experts zorgt voor internationale ophef. Rwanda en verschillende organisaties beschouwen haar als een genocide-ontkenner. ‘Dit gaat om de geloofwaardigheid van deze commissie, het parlement en het land’, zegt N-VA.

De positie van de 29-jarige Laure Uwase in de expertengroep van de Congocommissie staat al ter discussie sinds haar aanstelling. Het Rwandese parlement publiceerde in augustus een mededeling waarin ze haar omschreven als “een bekende negationiste van de genocide”. 

Enkele organisaties van de Rwandese diaspora uitten eveneens hun ongenoegen in brieven aan het Belgisch parlement. Op de eerste publieke zitting van de commissie, waarin de experts de vordering van hun werk toelichtten, vroeg N-VA-Kamerlid Björn Anseeuw de schrapping van Laure Uwase. Hij had dit eerder al aangekaart tijdens zittingen achter gesloten deuren.

“Ik wil er nog eens op aandringen dat deze commissie afscheid neemt van mevrouw Uwase als experte, in het belang van de geloofwaardigheid van deze commissie, het parlement en dit land”, zegt Anseeuw.

De Rwandese diplomatie verspreidt op sociale media dat Uwases vader veroordeeld is voor genocide. Laure Uwase, een advocate aansprakelijkheidsrecht, is al tien jaar actief bij Jambo vzw. Anseeuw wijst erop dat de bijbehorende site Jambo News interviews publiceert waarin mensen uit de Rwandese oppositie oproepen tot geweld. 

“Als het een oproep was voor Syriëstrijders, dan was het kot te klein”, zegt Anseeuw. 

Rwanda is 26 jaar na de genocide nog diep verdeeld en die kloof loopt ook door de diaspora in ons land. Wie kritiek uit op het regime van Paul Kagame, en aandacht vraagt voor de wraakacties van zijn partij FPR op Hutu’s in 1994, wordt snel weggezet als negationist.

Uwase ging tijdens de commissiezitting enkel subtiel in op de aantijgingen: “Ik ben lid van Jambo, dat strijdt voor vrede, waarheid en verzoening in het Grote Meren-conflict.” 

Uwase heeft echter eerder al een klacht ingediend wegens laster en eerroof, want ze kreeg dezelfde verwijten ook al naar het hoofd geslingerd toen ze opkwam voor CD&V bij de lokale verkiezingen in Denderleeuw.

Open Vld en MR sloten zich tijdens de commissiezitting aan bij de kritiek van N-VA. CD&V, dat Uwase aandroeg als experte, ziet een oplossing in het creëren van een evenwicht door een extra Rwandese experte aan te stellen. “Hun doelstelling is debat en verzoening, dan moet je de twee kanten aan bod laten komen”, zegt Els Van Hoof (CD&V). De vraag is of dat niet is waar het Kagame-regime op uit is: zijn man of vrouw in de Congocommissie. Volgende week beslist de Kamercommissie achter gesloten deuren.