Direct naar artikelinhoud
DiscriminatiePraktijktesten

Eerste veroordeling via praktijktest: test bewijst discriminatie van Belg van Afrikaanse afkomst

Els Keytsman, directeur van het gelijkekansencentrum Unia.Beeld Thomas Nolf

Een Belg van Afrikaanse afkomst heeft kunnen bewijzen dat hij door een vastgoedkantoor was gediscrimineerd op grond van zijn huidskleur. Opgenomen telefoongesprekken leidden tot een veroordeling van het kantoor. 

“Unia is blij met de beslissing van het hof van beroep in Brussel”, zegt Els Keytsman, directeur van het gelijkekansencentrum Unia. “Voor het eerst heeft een rechtbank het instrument van de praktijktest toegepast. Het hof heeft in zijn arrest uitdrukkelijk bevestigd dat opnames van telefoongesprekken kunnen dienen als bewijsmateriaal om discriminaties aan te tonen”.

In deze zaak ging het over een man die interesse had om een woning te huren. Per sms had het vastgoedkantoor hem laten weten dat het appartement al was verhuurd, maar de woning bleef gewoon online staan. Met de steun van een vereniging besloot hij daarom een praktijktest te doen.

Met een praktijktest kun je voor twee personen vergelijken wat er gebeurt wanneer ze kandidaat zijn om een woning te huren. Beide personen hebben een gelijkaardig profiel maar een verschillende afkomst. In dit dossier verklaarde het vastgoedkantoor aan de telefoon dat het appartement nog te huur stond, terwijl de kandidaat-huurder met een Afrikaans accent te horen had gekregen dat de woning al was verhuurd.

De rechter veroordeelde het vastgoedkantoor tot 1.300 euro schadevergoeding aan de gediscrimineerde kandidaat-huurder. Bovendien zal het kantoor telkens 500 euro moeten betalen wanneer andere kandidaat-huurders worden gediscrimineerd voor een woning. Een samenvatting van het vonnis moet worden uitgehangen bij het vastgoedkantoor en moet worden gepubliceerd in het tijdschrift van het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV).