Direct naar artikelinhoud
Contactonderzoek

Meer dan 600 contacttracers volgen elke dag 1.000 patiënten op via 4.000 telefoontjes

Nu het aantal besmettingen de kaap van de 2.000 heeft overschreden, wordt de druk op de contacttracing opnieuw groter.Beeld Tim Dirven

Het Agentschap Zorg & Gezondheid heeft ongeveer 650 contacttracers om mogelijke Covid-19-patiënten op te volgen. Zij traceren ongeveer 1.000 patiënten per dag en doen daarvoor 4.000 telefoonoproepen. Een gemiddeld gesprek duurt 15 à 20 minuten. Dat meldt Joris Moonens, woordvoerder van het agentschap.

Nu het aantal coronabesmettingen de kaap van de 2.000 heeft overschreden, wordt de druk op de contacttracing opnieuw groter. “Het aantal van 650 contacttracers kan nog opgeschaald worden tot 1.200”, zegt Moonens. “Daarnaast zijn er zo’n 150 field agents aan de slag om mogelijke uitbraken ter plaatse op te volgen als dat telefonisch niet lukt.”

Het Agentschap Zorg & Gezondheid controleert ook of mogelijk besmette personen hun thuisquarantaine correct uitvoeren. Daarbij rekent het in de eerste plaats op lokale medisch verantwoordelijken, zoals huisartsen, en de lokale politie. Als zij merken dat patiënten weigeren de quarantaine op te volgen, proberen ze hen eerst te overtuigen. Lukt dat niet, kan het Agentschap Zorg & Gezondheid een bevelschrift uitschrijven dat de quarantaine verplicht maakt. Op basis daarvan kan de politie een pv opmaken.