Ierse premier: ‘Nú een lockdown vermijden’

De Ieren moeten nu actie ondernemen om een ‘onmiddellijke en uitgebreide lockdown’ in het land te vermijden, waarschuwde premier Micheál Martin in een televisietoespraak.

Premier Martin maakte maandagavond bekend dat zijn land vanaf woensdag overgaat naar het derde niveau van beperkende coronamaatregelen. Nochtans hadden de gezondheidsexperts in Ierland opgeroepen om meteen naar niveau vijf te springen, door de hernieuwde opmars van het coronavirus. De regering vraagt de Ieren nu met aandrang om de regels nauwgezet na te leven.

Ierland werkt met een kleurensysteem in vijf fasen. De derde fase houdt in dat een gezin slechts contact mag hebben met één ander gezin en dat alle sociale en familiebijeenkomsten uit den boze zijn. De overheid vraagt inwoners om zo veel mogelijk in hun eigen streek te blijven. Ook zijn alle pubs in het land gesloten. Restaurants blijven open, maar moeten zich schikken naar strengere richtlijnen.

Hoogste fase

De National Public Health Emergency Team (NPHET), zeg maar de Ierse Celeval, bezorgde zondag een brief aan de regering met daarin een pleidooi om meteen de hoogste fase in te roepen. ‘Het is van vitaal belang dat we alles in het werk stellen om het huidige verloop landelijk te stoppen en het virus terug te dringen tot een laag niveau, vooraleer de wintermaanden ingaan’, klonk het.

De Ierse regering legde dat advies naast zich neer, uit vrees voor schadelijke economische gevolgen van een nieuwe lockdown. De huidige maatregelen gelden voor drie weken en worden daarna opnieuw geëvalueerd. Op maandag kwamen er 518 nieuwe infecties bij in Ierland, maar er vielen de laatste 24 uren geen doden te betreuren.

Meer