Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdMonarchie

Een groter geheim dan Delphine Boël ooit was: het vermogen van koning Albert

Koning Albert.Beeld EPA

Het is officieel. Delphine Boël mag de naam van haar vader en de titel van prinses dragen. Én: straks heeft ze ook recht op haar deel van de erfenis, net als Filip, Astrid en Laurent. Vraag is nu hoeveel plaats ze daarvoor moet vrijmaken in haar spaarpot. Want het vermogen van koning Albert is een veel groter geheim dan Delphine zelf ooit was. Volgens de meest voorzichtige raming gaat het om 12,4 miljoen euro, volgens de meest onvoorzichtige om 2,3 miljard.

Hoe rijk is koning Albert? Geen mens, buiten hijzelf, die het antwoord op die vraag kent. Over het fortuin van de familie Saksen-Coburg Gotha hangt al decennialang een dichte mist, en het koninklijk paleis heeft zelden moeite gedaan om die te doen opklaren. Eén keer kwam het toch met een officiële mededeling. Dat was in 1999, toen het Britse financiële tijdschrift EuroBusiness schreef dat het vermogen van de Belgische koninklijke familie 2,3 miljard euro bedroeg. 

De vorst was er toen als de kippen bij om zijn woordvoerder te laten reageren: dat zijn kapitaal ‘maar’ 12,4 miljoen euro bedroeg. Hoogst ongeloofwaardig, want dat zou van het Belgisch koningshuis de grootste armoezaaiers van de Europese monarchieën maken. Maar ook de 2,3 miljard die EuroBusiness aanhaalde is twijfelachtig, want het blad had de privé-eigendommen van de koning op één hoop gegooid met de bezittingen van de Belgische staat. De waarheid over de bankrekening van Albert ligt dus ergens in het midden, en is al jaren voer voor hevige speculaties.

Zo schatte weekblad Trends zijn fortuin zeven jaar geleden op 25,5 miljoen euro, kwamen (intussen ex-)journalisten Gui Polspoel en Pol Van den Driessche na een rekensom uit op 250 miljoen en heeft auteur Thierry Debels het in ‘Het verloren geld van de Coburgs’ over 1 miljard. Toen dat boek in 2010 in de winkelrekken belandde, liet het paleis opnieuw van zich horen. Vreemd genoeg bleek het vermogen van de koning in tien jaar tijd niet te zijn aangegroeid. “Het bedrag dat in 1999 werd bekendgemaakt, geldt nog steeds. Alle andere schattingen zijn verzonnen.”

Op grote voet

Wat we wél met zekerheid weten, is dat Albert op grote voet leeft. Zo kocht hij in 1990 het landgoed Les Romarins in het Zuid-Franse Châteauneuf-de-Grasse. De waarde van het drie hectare grote domein met daarop ook drie huizen wordt geschat op 10 à 20 miljoen euro. In 2009 kocht hij ook twee luxe-appartementen en drie garages in het Icon-gebouw in Oostende, waar hij volgens de notarisakte 1,5 miljoen euro voor betaalde. Ook in Parijs en Rome heeft hij een appartement. En dan is er nog de Alpa, het 27 meter lange plezierjacht van de vorst, met een catalogusprijs van 4,6 miljoen euro.

Delphine Boël.Beeld BELGA

Daarnaast zijn er de privileges die hij als koning geniet. En dat zijn er wel wat, zo bleek uit een berekening die deze krant in 2014 maakte. Albert heeft recht op een jaarlijkse dotatie van ruim 900.000 euro — of, zoals hij dat zelf zegt, “slechts” 900.000 euro. Zo’n 170.000 euro daarvan is zijn pensioen, elke maand krijgt hij een twaalfde: 14.000 euro. Het resterende bedrag, 66.000 euro per maand, is voor werkings- en personeelskosten. Al is maar de vraag hoeveel personeel hij nog moét betalen, want als gepensioneerde koning heeft hij sowieso recht op tien gedetacheerde ambtenaren die de regering ter beschikking stelt. Misschien wordt het geld voor de ‘werkingskosten’ dan gespendeerd aan de elektriciteits- en waterfacturen van het kasteel Belvédère, waar Albert en Paola nog steeds gratis mogen wonen? Helemaal zeker is ook dat niet, want de Koninklijke Schenking, die het gebouw beheert, beschouwt de informatie over wie die facturen betaalt als staatsgeheim.

In theorie heeft Delphine recht op minstens één achtste van de erfenis. Maar vraag is hoeveel ervan overblijft: de kans dat een groot deel van het vermogen op naam van Paola wordt gezet, is groot

Wat zit erin voor Delphine?

De conclusie? Onbemiddeld is Albert zéker niet. Maar hoe rijk, dat weet niemand. In een interview met Het Nieuwsblad in januari dit jaar waagde professor Herman Matthijs (VUB), gespecialiseerd in de kostprijs van de monarchie, zich toch aan een berekende gok: “Zijn privévermogen bedraagt op z’n minst 200 miljoen euro.”

Maar wat levert dat Delphine Boël dan op? Als officiële erfgename van Albert heeft zij recht op een achtste van zijn fortuin. In ons land is de helft van de erfenis wettelijk gereserveerd voor de kinderen, die het bedrag evenredig moeten verdelen. Hier moet de helft dus verdeeld worden onder Filip, Astrid, Laurent én Delphine. Gebaseerd op de gok van professor Matthijs, krijgen ze elk 25 miljoen euro. Tenminste: als Albert daar niet alsnog een stokje voor steekt. Want de grote vraag is hoeveel geld de koning nog zal bezitten bij zijn overlijden. 

Had Delphine de zaak laten rusten, dan had ze sowieso méér geërfd: Jacques Boël, tot voor kort haar juridische vader, heeft een vermogen van 1,6 miljard. Om het geld is het haar dus waarschijnlijk niet te doen

De welles-nietessoap rond Delphine sleept al aan sinds 1999 en hij heeft dus alle tijd gehad om een deel van zijn vermogen ‘veilig te stellen’ door het aan koningin Paola te schenken. Die schenking zou dan buiten de erfenis vallen. Met andere woorden: dan is het geld van Paola en zal het na haar dood verdeeld worden onder háár wettelijke kinderen: Filip, Astrid en Laurent. De kans dat de voormalige vorst het spel op die manier speelt, is groot. Volgens De Tijd zouden Albert en Paola recent inderdaad hun huwelijkscontract herzien hebben. Als dat klopt, grijpt Boël naast een flink deel van de erfenis.

Vraag is of ze daar überhaupt van wakker ligt. Als het haar om het geld te doen was, dan was het een onverstandige beslissing om erkend te willen worden als dochter van Albert. Want industrieel Jacques Boël – tot voor kort haar juridische vader – heeft een geschat vermogen van 1,6 miljard euro. Bovendien was Delphine zijn énige erfgename waardoor ze de helft van dat fortuin had kunnen erven: 800 miljoen euro. Nu ze geen Boël meer is, maar een Saksen-Coburg, zal ze hooguit 25 miljoen krijgen. Prinses Delphine laat dus vrijwillig 775 miljoen euro liggen.