Direct naar artikelinhoud
Politiek

Nathalie Muylle (CD&V) over einde ministerschap: ‘De moeilijkste tien minuten van mijn carrière’

Voormalig minister Nathalie Muylle.Beeld BELGA

‘De moeilijkste tien minuten van mijn carrière’: zo omschrijft voormalig minister van Economie en Consumenten Nathalie Muylle (CD&V) hoe ze te horen kreeg dat ze geen minister zou worden in de nieuwe federale regering. Dat vertelde ze in De Ochtend op Radio 1.

Muylle stond op het cruciale CD&V-congres klaar om het podium op te stappen en haar partijleden enkele punten uit het regeringsakkoord tussen de Vivaldi-partijen toe te lichten toen er een berichtje van een journalist binnenkwam op haar smartphone: of het klopte dat haar partijgenote Annelies Verlinden minister werd. Daarvan was de politica niet van op de hoogte.

Toch stapte Muylle het podium op en begon ze aan haar uitleg. “Dat waren de moeilijkste minuten van mijn carrière”, vertelde ze in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Mensen die me kennen, zullen het wel in mijn stem gehoord hebben.”

Uitleg

Pas drie uur later, toen het congres achter de rug was, kon Muylle CD&V-voorzitter Coens om uitleg vragen. “We hebben elkaar toen kort gezien en hebben er vanmiddag nog een gesprek over. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het geen pijn deed en nog altijd doet. Maar ik sta positief in het leven en kijk nu naar de toekomst. Natuurlijk, ik had graag doorgedaan. Maar ik ben dankbaar voor wat ik gekregen heb.”

Muylle heeft naar eigen zeggen begrip voor de beslissing “met het oog op de toekomst van de partij en de regionale spreiding, hoewel ik ook pas nieuw was”. Ze heeft wél moeite met de manier waarop het gebeurde. “Met mij als CEO was waarschijnlijk dezelfde beslissing genomen. Maar menselijk zou het goed geweest zijn om vooraf even ingelicht geweest te zijn.”

Waarom Coens vooraf niet even gebeld heeft? “Dat moet je aan hem vragen”, aldus Muylle. “Het is niet zo evident om slechtnieuwsgesprekken te doen. Hij heeft zich wel verontschuldigd.”

Ze pleit nu voor een opener gesprekscultuur in haar partij, “want daar is werk aan”.