Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Ozongat boven Antarctica een van grootste en diepste van afgelopen jaren

Het ozongat boven Antarctica heeft, volgens wetenschappers van het Copernicus Athmosphere Monitoring Service (CAMS), zijn maximale omvang bereikt. Dit jaar is het ozongat een van de grootste en diepste gaten die in de afgelopen 15 jaar werden waargenomen. "Dit bevestigt dat we door moeten gaan met het handhaven van het Montrealprotocol dat de uitstoot van ozonafbrekende chemicaliën verbiedt", zegt Vincent-Henri Peuch, directeur van Copernicus-atmosfeermonitoringsdienst bij het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn.

10 reacties

  • Jos Spriet-Dewaele

    3 jaar geleden
    ja dat gat gaat open en toe de ene keer veel verkleind de andere keer te groot. Het zou met de vervuiling te maken hebben terwijl de vervuiling afgenomen is door covied 19. Denk dat we met dat gat zullen moeten leren leven en best er niet teveel aandacht aan geven.  Als je lang wil leven negeer gewoon al die doemdenkers Wat komt komt en zal niet op 1 dag komen. Misschien ziet de mens tegen dat het gat onheil aanricht er al heel aangepast uit om dit ook te overleven.
  • Paul Siemons

    4 jaar geleden
    De ozonlaag boven Antarctica wordt veelal beïnvloed door kosmische deeltjes die door de zwakkere Van Allen Gordels boven de zuidpool de atmosfeer gemakkelijker kunnen binnendringen en de O³ aanslaat.
  • Marco Maerten

    4 jaar geleden
    Jozef,CO-2 is een gas dat geen invloed heeft op het afbouwen van ozon,wel op de temperatuur. Ozon wordt afgebroken in combinatie van chloorgassen,CFK's en zonlicht.
  • jeroen demaertelaere

    4 jaar geleden
    Ludo Wouters, volledig gelijk.. Een totale overbevolking samen met een enorme consumptie zal in de toekomst voor veel ellende zorgen. De mens denkt dat ze onbeperkt kunnen blijven tussenkomen in onze natuur, en altijd wordt dit "schoongesproken". Ik hoop dat de natuur snel wraak neemt..want onze leven op aarde is al helemaal niet meer in harmonie met de rest.
  • Robert Boxtaele

    4 jaar geleden
    Wat bewijst dat het milieu niets te zien heeft met dat ozongat, alle maatregelen ten spijt. Er werd juist dit jaar ook heel veel minder gebruik gemaakt van wagens en vooral vliegtuigen, dus dat helpt ook niet. Waar is uw betoog nu, Groen en aanverwante organisaties?