Abdelali E.O. ging door het lint toen hij te horen kreeg dat er maar één wandeling was en hij nadien met zijn hand tussen de deur kwam te zitten. ©  Joris Herregods, RR

Drie jaar cel voor geweld in gevangenis: man sloeg vier cipiers het ziekenhuis in

Mechelen -

De correctionele rechtbank heeft Mechelaar Abdelali E.O., die vorig jaar nog twintig jaar cel kreeg voor een schietpartij in de Sint-Katelijnestraat, veroordeeld tot een extra celstraf van drie jaar. De man ging eind 2018 helemaal door het lint toen hij te horen kreeg dat er die dag geen tweede wandeling plaats zou vinden in de gevangenis. Vier cipiers deelden in de klappen.

Op 21 oktober verloor E.O de controle over zichzelf toen hij van een penitentiair beambte die de medicatie rond bracht, te horen kreeg dat er maar één wandeling zou plaatsvinden. De man begon daarop te roepen en tieren, waarop een tweede cipier naar de cel van Abdelali liep. Die duwde de celdeur dicht, maar de hand van de gevangene kwam tussen de deur terecht.

Uiteindelijk kwamen nog cipiers ter plaatse, onder wie ook de kwartierchef. Aanvankelijk werd gecommuniceerd via het luikje in de deur, maar na aandringen van Abdelali vond het gesprek in de cel zelf plaats. Van die gelegenheid maakte de man gebruik om de cipiers aan te vallen. Er werden enkele rake klappen uitgedeeld en vier mensen moesten zich uiteindelijk in het ziekenhuis laten verzorgen.

Geen zelfverdediging

Volgens Saïd Aboulakil, de advocaat van Abdelali E.O., kampte zijn cliënt die dag met stress omdat er daags nadien een proces plaatsvond voor het hof van beroep. “Bovendien houdt mijn cliënt vol dat hij niet als eerste heeft geslagen. Wel beseft hij dat hij veel te hard heeft geslagen en dat er geen sprake is van zelfverdediging.”

Met de nieuwe veroordeling van drie jaar celstraf moet Abdelali nog meer dan dertig jaar achter de tralies doorbrengen. Hij moet ook een boete van 1.600 euro betalen. Aan een van de cipiers werd een schadevergoeding van ruim 4.700 euro toegekend. (tdk) 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen