Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Roger Penrose, Reinhard Genzel en Andrea Ghez winnen Nobelprijs voor Fysica voor onderzoek naar zwarte gaten

De ene helft van de Nobelprijs voor Natuurkunde 2020 gaat naar de Britse wis- en natuurkundige Roger Penrose, de andere helft gaat naar de Duitser Reinhard Genzel en de Amerikaanse Andrea Ghez. Dat is zonet bekendgemaakt in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

5 reacties

  • Nick Lersberghe

    4 jaar geleden
    @jos meurrens Dat is het net. Je moet niet alles 'zien' om te weten dat het er is. De effecten van zwarte gaten zijn meer dan duidelijk.
  • Christophe De Vos

    4 jaar geleden
    Dat is prachtig. En eindelijk eens een Nobelprijswinnaar waar ik al van gehoord heb, wat wel meer zegt over mezelf dan over de Nobelprijswinnaars. Maar Penrose is fenomenaal, en in mijn optiek meer bekend voor zijn wiskundig-geometrische constructies. Proficiat!
  • Christine Laevers

    4 jaar geleden
    Jos Meurrens: Ja, dat is een beetje zoals geloven in iets hé en daar oorlogen over voeren doorheen de eeuwen. Gelukkig is hier alles wetenschappelijk en heeft er nog niemand zijn vlag in een zwart gat gepland. Ik vind dit heel fascinerend.
  • jos meurrens

    4 jaar geleden
    Een nobelprijs winnen voor iets wat nog niemand echt gezien heeft en we waarschijnlijk nooit te zien zullen krijgen.
  • Lucien Raes

    4 jaar geleden
    Penrose is inderdaad een van de weinigen die juist begrijpen wat Einstein beschreven heeft. We beheersen één deeltje, het elektron of zijn niet geladen neef, het foton. Einstein is begonnen met de eerste geheimen van het boson te ontrafelen: wat is zwaartekracht. Zeer moeilijk.