Coronavirus geeft groene leningen en fietsleningen vleugels

Het aantal mensen dat een lening afsluit voor een groene renovatie of fiets is tussen maart en september stevig toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, leren cijfers van de grootbank KBC.

Tijdens de eerste maanden van de coronacrisis hebben enorm veel mensen aangeklopt bij KBC voor een groene renovatie– of KBC fietslening. De grootbank tekenende tussen maart en september bij de renovatieleningen een stijging op van 63 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Wanneer we uitsluitend naar de groene leningen kijken, merken we een toename op van maar liefst 107 procent op.

Klanten die in de periode maart tot en met september een groene lening afsloten bij KBC, gebruikten die lening voor:

  • 85 procent voor de installatie van zonnepanelen;
  • 5 procent voor nieuwe ramen;
  • 5 procent voor vervanging van verwarmingsketel;
  • 3 procent voor isolatiewerken;
  • 2 procent voor onder meer de installatie van warmtepompen en zonneboilers.

Een groene lening is doorgaans goedkoper dan een gewone renovatielening. Al moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om voor zo’n lening in aanmerking te komen. ‘Wanneer de klant bouwwerken of verbouwingen doet die voor minstens 50 procent energiebesparend zijn of de veiligheid van je woning verhogen, maakt hij aanspraak op dit voordelig tarief’, verduidelijkt Patrick Tans, algemeen directeur Bankproducten en Transformatie.

Meer fietsleningen

Gedurende diezelfde periode steeg het aantal afgesloten fietsleningen met 40 procent ten opzichte van 2019. Die stijging komt niet als een verrassing. We grijpen almaar vaker naar onze fiets om ons te verplaatsen.

‘Wij willen onze rol vervullen in de transitie naar een duurzame samenleving. Milieuverantwoordelijkheid is immers één van de focusdomeinen in ons duurzaamheidsbeleid’, besluit Tans.

Meer