©  put

138 banen bedreigd bij Lunch Garden: “Directie gebruikt corona als excuus”

Bij restaurantketen Lunch Garden staan 138 van de ongeveer 1.100 banen op de helling. De directie heeft die intentie tot herstructurering dinsdag op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt. Er zouden voorlopig geen vestigingen gesloten worden. De precieze gevolgen voor het personeel en de restaurants worden besproken in de onderhandelingen met de directie.

Bron: BELGA

Lunch Garden zegt net als andere horecabedrijven door de coronacrisis zwaar getroffen te zijn. Daarom wil de keten kosten besparen en zegt het bedrijf in een persbericht geen andere keuze te hebben dan het personeelsbestand in te krimpen, met maximum 138 banen. Het bedrijf wil het aantal naakte ontslagen zo veel mogelijk vermijden.

De directie zegt ervan overtuigd te zijn “dat Lunch Garden door deze stap te zetten haar positie als gevestigde waarde zal behouden”. Of het transformatieplan ook betekent dat er winkels gesloten worden, wordt niet gezegd in het persbericht.

Het gaat al om de derde ontslagronde in tien jaar tijd bij Lunch Garden. De vakbonden vreesden al een tijd voor een nieuwe besparingsronde. Zo moest CEO Annick Van Overstraeten midden in de coronacrisis opstappen. Ze kon zich “niet vinden in de plannen die de aandeelhouder had met het personeel”, klonk het toen in mei.

Ook de financiële topman verliet volgens de vakbond het bedrijf al. Bovendien hebben heel wat restaurants van de keten nog steeds niet de deuren geopend.

“Directie gebruikt coronacrisis als excuus voor nieuwe herstructurering”

De vakbonden hekelen dat ze tijdens dee ondernemingsraad bitter weinig toelichting kregen bij het nieuwe transformatieplan dat de directie volgend jaar wil invoeren. “We hebben vooral de indruk dat de directie corona misbruikt om opnieuw te snijden”, zegt ABVV-secretaris Bjorn Desmet. Hij wijst erop dat Annick Van Overstraeten in mei al met slaande deuren opstapte uit onvrede met de plannen. “Dit loopt dus al enkele maanden.”

Het Lunch Garden-management verwijst in de eigen communicatie naar de coronacrisis. Om kosten te besparen ziet het bedrijf geen andere optie dan het personeelsbestand in te krimpen. “Het bedrijf kampt inderdaad met liquiditeitsproblemen, maar voor de coronacrisis hadden we ook al handen tekort”, zegt Desmet.

Bij de vakbonden is te horen dat de directie heel vaag blijft over wat het transformatieplan inhoudt. “Wat zit achter het plan, behalve besparingen?”, vraagt Desmet zich af. “We hebben niet de indruk dat dit weloverwogen is. Onder Van Overstraeten was er in 2014 al een herstructurering, met een focus op snelle en zo weinig mogeiljk handelingen, om zoveel mogelijk omzet te maken. Dat was heel arbeidsintensief. Volgens mij kunnen ze nu enkel de omgekeerde richting uit: investeren in dienstverlening en producten. Maar dat vraagt net meer personeel. We vragen ons af hoe je nu nog kan besparen op menselijk kapitaal.”

Het plan van de directie bestaat erin meer en jongere klanten te lokken. De vakbonden horen die riedel al jaren. “Er is geen visie, geen toelichting bij hoe ze die ambities willen verwezenlijken”, klinkt het.

In de huidige directie is dus weinig vertrouwen bij de vakbonden. Van Overstraeten, die “het bedrijf vanbinnen en vanbuiten kende”, stapte in mei al op. Enkele weken geleden was er ook het plotse vertrek van financiële topman Frank Gysbrechts. Voor het personeel was dat een nieuw signaal dat een reorganisatie op komst was. De nieuwe CEO, Ann Biebuyck, was tot 2017 zeven jaar lang aankoopdirecteur. “Maar CEO is toch nog iets anders dan aankoopdirecteur”, zegt Desmet.

Bij de directie is te horen dat ze de communicatie beperken tot het persbericht dat werd uitgestuurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER