Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

► ‘Dit was echt nodig’: Marc Van Ranst reageert op de strengere maatregelen

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld David Legreve

De nieuwe regering introduceert meteen een regel van vier om de stijgende coronacijfers tegen te gaan. Gemiddeld raken nu dagelijks 2.300 Belgen besmet. Voor viroloog Marc Van Ranst komen de nieuwe maatregelen geen seconde te vroeg. 

Bekijk: ‘Als we deze regels volgen, komt het goed’

Video wordt geladen...

Elk persoon mag nog drie nauwe contacten hebben (die je mag knuffelen of kussen), nog vier mensen uitnodigen thuis en we mogen nog met vier aan tafel op café. De nieuwe regering heeft net op een persconferentie afgekondigd dat we vanaf vrijdag een maand lang met deze regel van vier zullen leven. 

“De nieuwe maatregelen waren echt nodig”, reageert viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “De sociale contacten beperken in familiale kring en in de horeca moet een impact hebben. Maar verwacht die nog niet binnen de eerste tien dagen. Pas later zullen we hiervan de effecten kunnen zien.”

Experts dringen al langer aan op een kleurencodesysteem, dat op een heldere manier aan de bevolking toont hoe ernstig de coronasituatie is en welke maatregelen eraan gekoppeld worden. Die ‘barometer’ verder uitwerken is nu de taak van de nieuwe coronacommissaris Pedro Facon. 

“Ik begrijp wat de regering nu doet”, zegt Van Ranst. “Om zo’n barometer direct in te voeren, daarvoor heb je nu de tijd niet. Het is nu de taak van de coronacommissaris om dat verder te trekken. Die barometer moet bepalen hoe we de volgende maanden met het virus zullen omgaan.”

Nog iets anders waar experts al langer op hameren is om de communicatie zo helder mogelijk te laten verlopen. In dat opzicht maakt de nieuwe regering alvast een goede beurt. De maatregelen worden eenvoudig gehouden en duidelijk uitgelegd. 

“De nieuwe minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) heeft alles op een goede, pedagogische manier uitgelegd”, zegt Van Ranst. “Er waren ook minder perslekken dan anders, afgezien van de benoeming van de coronacommissaris. Nu nog hopen dat de politici na het naar buiten gaan geen divergente meningen laten horen.”