Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Zo kan je na een positieve coronatest weten of je een ‘superverspreider’ bent

Zo kan je na een positieve coronatest weten of je een ‘superverspreider’ bent
Beeld RV

De ene positieve coronatest is de andere niet. Sommige mensen zijn weinig of niet besmettelijk, anderen lopen met zoveel virus rond dat ze potentiële ‘superverspreiders’ zijn. Het goede nieuws is dat je na een positieve test zelf te weten kan komen in welke categorie je wellicht zit.

Video wordt geladen...

Is iedereen die positief test op corona even besmettelijk?

Eigenlijk niet. Sommige personen dragen veel virusdeeltjes met zich mee en anderen zeer weinig. In die laatste categorie zitten vooral mensen die hun corona-infectie dagen, weken of zelfs maanden vóór hun positieve test hebben doorgemaakt. De PCR-testen die we gebruiken zijn zo gevoelig dat die mensen nog steeds opgepikt worden, hoewel ze dus eigenlijk enkel nog dode virusdeeltjes in hun neus of keel hebben zitten. Omgekeerd zijn er echter ook mensen die zeer veel virus in zich hebben omdat ze helemaal aan het begin van hun infectie staan. Die mensen zijn uiterst besmettelijk en worden door experts vaak ‘superverspreiders’ genoemd. Volgens microbioloog Emmanuel André (UZ Leuven) lopen er dezer dagen zelfs erg veel superverspreiders rond.

Kan ik te weten komen of ik een superverspreider ben?

Dat kan zeker. Na een positieve test kan u aan het ziekenhuis, het labo of aan uw huisarts meer uitleg vragen over uw ‘virale lading’. Na iedere positieve PCR-test kan een labo de zogenaamde Ct-waarde van de test aflezen. Die waarde vertelt iets over hoe moeilijk of makkelijk het was om het virus in uw staal te vinden. Ligt de Ct-waarde zeer laag (tussen 1 en 25) dan was het voor de test relatief eenvoudig om het virus te vinden. Conclusie? U draagt veel virusdeeltjes. Ligt de Ct-waarde echter zeer hoog (tussen 35 en 40) dan heeft de test het bijzonder moeilijk gehad om virusdeeltjes te vinden. Bovendien hebben wetenschappelijke studies uitgewezen dat de kans in dat geval slechts 3 procent is dat het om levende virusdeeltjes gaat. Conclusie? U draagt weinig virusdeeltjes en de kans is bijzonder groot dat het om een oude infectie gaat.

Uw huisarts of het labo moeten u die Ct-waarde kunnen meedelen en zij zouden die waarde bovendien ook correct moeten kunnen interpreteren. Er zijn zelfs al heel wat labo’s die automatisch aan de huisarts of patiënt laten weten in welke categorie ze vallen. Ze doen dat met de termen ‘hoog positief’, ‘gewoon positief’ en ‘laag positief’. Wie hoog positief is, draagt veel virusdeeltjes en is potentieel een superverspreider. Wie laag positief is, draagt weinig virusdeeltjes en loopt potentieel rond met een oude infectie.

Wat doe ik als ik met een oude infectie rondloop?

Dan hoort u nog steeds de quarantaineregels te respecteren. Onze overheid maakt (nog) geen onderscheid tussen ‘hoog positieve’ en ‘laag positieve’ coronapatiënten. De regels gelden dus voor iedereen, ongeacht uw virale lading. Het is bovendien belangrijk om te onthouden dat er een kans is dat een ‘laag positief’ resultaat wijst op een beginnende infectie. Daarom is het belangrijk om uzelf sowieso te isoleren en goed op te letten of u alsnog symptomen ontwikkelt.

Als u een ‘hoog positief’ resultaat hebt en u draagt veel virus, dan bent u een potentiële superverspreider en is het cruciaal dat u de quarantaineregels minutieus respecteert. Het is in dat geval ook beter dat u - indien mogelijk - zo weinig mogelijk contact heeft met uw eigen gezinsleden.