Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

► Harde klap voor horeca: ‘Alstublieft, respecteer de regels’

Illustratiebeeld.Beeld Joel Hoylaerts/Photo News

De regering heeft zonet de beslissing genomen om de regels in cafés en andere drinkgelegenheden te verstrengen. ‘We hebben altijd gepleit voor gelijke regels voor iedereen, maar dat is nu helaas tijdelijk niet mogelijk. We moeten nu solidair zijn en de zwaar getroffen ondernemers ondersteunen. En alstublieft, respecteer de regels’, reageert Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, in een persbericht.

Bekijk: ‘Is het zo moeilijk om even vol te houden?’

Video wordt geladen...

Uit onderzoek blijkt dat als er besmettingen plaatsvinden in de horecasector, deze vooral voorkomen in cafés en andere drinkgelegenheden. Daarom besliste het Overlegcomité de regels voor cafés strenger te maken. Vanaf vrijdag 9 oktober tot en met 9 november moeten cafés om 23 uur sluiten, en zijn slechts 4 personen per tafel toegelaten.

Voor restaurants verandert er dan weer niets, die mogen tot 1 uur ‘s nachts openblijven en 10 personen per tafel toelaten, waardoor de gelijke behandeling voor cafés en restaurants voor het eerst doorbroken wordt. “We hebben altijd gepleit voor gelijke regels voor iedereen. Dat is nu helaas tijdelijk niet meer mogelijk door de blijkbaar iets hogere besmettingskans op café. We moeten ons er dan nu ook op focussen dat de bijna 10.000 Vlaamse café- en drinkgelegenhedenuitbaters passende steun krijgen in de komende moeilijke periode. Volksgezondheid is een collectieve verantwoordelijkheid. Wel dan moeten we nu ook opnieuw solidair zijn met de economisch meest getroffenen”, zegt De Caluwe.

Steunmaatregelen

Horeca Vlaanderen zal de komende dagen voort in gesprek gaan over mogelijke steunmaatregelen voor de getroffen uitbaters en eventuele vragen van ondernemers uitzoeken en beantwoorden. “We gaan al het mogelijke doen om onze horecaondernemers te ondersteunen. Maar daarnaast ook een dringende oproep aan de klanten om de regels en bubbels te respecteren. Je speelt met de gezondheid van jezelf en je naasten, maar ook met de economische toekomst van onze horecaondernemers. Hoe moeilijk het ook is, doorbijten is de boodschap. Er is geen andere weg en we moeten een lockdown koste wat kost vermijden”, roept De Caluwe op