Direct naar artikelinhoud
Muziek

Legendarische gitarist Eddie Van Halen (65) overleden aan keelkanker

Eddie Van Halen.Beeld Getty Images

De legendarische gitarist Eddie Van Halen van de rockband Van Halen is op 65-jarige leeftijd overleden na een lange strijd tegen keelkanker. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ en wordt bevestigd door zijn zoon op Twitter.

“Ik kan amper geloven dat ik dit dien te schrijven, maar mijn vader Edward Lodewijk Van Halen heeft zijn lange en harde strijd tegen kanker vanmorgen verloren”, schrijft Wolfgang Van Halen op Twitter. “Hij was de beste vader die ik me had kunnen wensen. Ieder moment dat we deelden op en naast het podium was een geschenk”. “Mijn hart is gebroken en ik denk niet dat ik dit verlies ooit te boven komt", klinkt het nog.

Twitter bericht wordt geladen...

Van Halen, die geboren werd in Amsterdam, vocht al zo'n tiental jaar tegen kanker. De afgelopen jaren vloog hij regelmatig tussen de Verenigde Staten en Duitsland heen en weer voor behandelingen. De afgelopen 72 uur verergerde zijn toestand zienderogen, aldus TMZ. Hij wordt beschouwd als een van de beste en invloedrijkste gitaristen ooit. In 1972 hield hij de band Van Halen boven de doopvont samen met zijn boer Alex (drummer), Michael Anthony (basgitaar) en David Lee Roth (zanger). Vooral in de jaren ‘80 scheerde het viertal hoge toppen, met hits als ‘Runnin’ with the Devil’, ‘Unchained’, Hot for Teacher', ‘Panama’ en ‘Jump’. In 1985 werd Roth vervangen door Sammy Hagar. In 2006 voegde zoon Wolfgang zich bij de band als bassist. Een jaar later werd de band opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. Van Halen werd 65 jaar.