Trump duwt beurzen in het rood na uitspraken over stimuluspakket

Wall Street schoot optimistisch uit de startblokken, maar Trump zijn weigering om over een stimuluspakket te onderhandelen, gooit roet in het eten.

De Dow Jones: -300 punten en 1,34 procent lager. De S&P 500: 1,4 procent lager. En de Nasdaq: – 1,5 alstublieft. En dat terwijl de drie grote indexen positief van start waren gegaan. Een oorzaak: de Amerikaanse president zal zelfs niet meer over een nieuw stimuluspakket praten tot de verkiezingen van 3 november achter de rug zijn.

Dat stimuluspakket, waar al maanden over onderhandeld wordt, moest nochtans de Amerikaanse economie een duwtje geven na al het coronageweld. Daar stond ook de Amerikaanse centrale bank-baas Powell op. Het mag niet zijn, minuten na de aankondiging van Trump zakten de beurzen als een puddinkje in elkaar.

De grote slachtoffers zijn luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigbouwers, maar ook de techjongens vangen klappen. Boeing zakte met 6 procent in elkaar. Apple, Netflix en Amazon, die toegegeven ook eerder op de dag wat wisselvallig waren, zakten 2 procent, Apple zelfs 2,8 procent.

In de luchtvaart, waar al zeker 32.000 jobs afhankelijk zijn van een stimuluspakket, hing er ook zwaar weer. United Airlines en Delta daalden respectievelijk met 2,6 procent en 2 procent. American Airlines ging 3,3 procent lager en Southwest met 1,5 procent.

Nog negatief: Electronic Arts mocht vier procent afgeven, dat aandeel kon ook vanochtend al weinig beleggers bekoren. En ook Ebay, nochtans een vrij coronaproof concept, deelde in de klappen. De webwinkel en marktplaats deed er 4 procent af.

Finaal doet ook Regeneron het opvallend slecht. De medicijnmaker die ook remdesivir, zowat de enige erkende werkende virusremmer tegen Covid-19 produceert, kampt in sommige landen met een tekort. De belegger doet er 3 procent af.

Meer