Direct naar artikelinhoud
Stand van zaken

Aantal dagelijkse overlijdens wegens coronavirus bijna verdriedubbeld

Aantal dagelijkse overlijdens wegens coronavirus bijna verdriedubbeld
Beeld ANP

Tussen 27 september en 3 oktober zijn in België dagelijks gemiddeld 2.466 nieuwe coronabesmettingen bevestigd, een stijging met 57 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor. Ook in de ziekenhuizen zet de stijging zich door met gisteren voor de eerste keer sinds mei weer meer dan 100 nieuwe opnames. Het aantal dagelijkse doden is op een week tijd zelfs bijna verdriedubbeld.

en

Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen neemt met 2.446 dagelijkse gevallen weer snel toe. Ten opzichte van een week eerder is dat cijfer een stijging van 57 procent. Gisteren meldde Sciensano een stijging van 48 procent, eergisteren was dat nog 32 procent en zaterdag 20 procent.

Volgens de laatste bekende dagcijfers zijn er op zaterdag 3 oktober 1.252 besmettingen vastgesteld. De cijfers van de dagen daarvoor zijn bovendien nog fors bijgesteld, hoewel ze gisteren volgens Sciensano al definitief waren: voor vrijdag 3 oktober gaat het nu om 3.222 besmettingen, voor donderdag 2 oktober om 3.272.

De cijfers van na zaterdag 3 oktober zijn niet definitief en zullen de komende dagen nog worden aangevuld. Voorlopig gaat het voor zondag 4 oktober al om 748 besmettingen en voor maandag 5 oktober om 314 bevestigde gevallen. 

Dat brengt het totale aantal mensen dat in ons land positief testte op 134.291.

Testen

Het aantal dagelijkse staalafnames bleef min of meer stabiel rond de 37.000.

Van alle testen blijkt nu ongeveer 7,8 procent positief te zijn, een cijfer dat wel blijft stijgen en aangeeft dat er steeds meer positieve gevallen opduiken, ondanks een gelijklopend totaal aantal testen.

Ziekenhuizen

In de ziekenhuizen werden de voorbije week gemiddeld elke dag ruim 83,9 nieuwe patiënten opgenomen tegenover 66,7 een week geleden. Gisteren werden voor de eerste keer in exact vijf maanden weer meer dan 100 patiënten in de ziekenhuizen opgenomen: 104 om precies te zijn.

Volgens de meest recente cijfers waren gisteren 952 ziekenhuisbedden ingenomen door Covid-patiënten, van wie er 189 intensieve zorgen nodig hebben.

Overlijdens

Het aantal dagelijkse doden is bijna verdriedubbeld: tussen 27 september en 3 oktober stierven dagelijks gemiddeld 11,4 mensen aan het virus, tegenover 4,3 een week daarvoor. Op 3 oktober, het laatst beschikbare dagcijfers, overleden 14 mensen. Op 2 oktober ging het om 11 doden, op 1 oktober 15.

10.092 personen zijn inmiddels in ons land aan Covid-19 bezweken.