Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisNieuwe maatregelen

Maximaal drie nauwe contacten, cafés om 23 uur dicht: zo wil overheid stijging besmettingen stoppen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) licht de nieuwe maatregelen toe.Beeld Photo News

Vergeet de sociale bubbel van vijf. Vanaf vrijdag mogen we nog maximaal drie nauwe contacten hebben, en dat een maand lang. Ook de cafés moeten om elf uur ’s avonds dicht. ‘Een harde klap’, klinkt het bij Horeca Vlaanderen.

“De situatie in ons land is zeer ernstig. We zien meer besmettingen, meer opnames in de ziekenhuizen en meer mensen die overlijden.” Premier Alexander De Croo (Open Vld) trok gisteravond aan de alarmbel over de alsmaar snellere verspreiding van het coronavirus. Hij kondigde meteen ook een aantal nieuwe coronamaatregelen aan, na een lange vergadering van het Overlegcomité tussen de federale regering en de gewesten.

Vanaf vrijdag gaat de veelbesproken bubbel van vijf op de schop. Een maand lang mag iedereen nog slechts drie nauwe contacten hebben. “Dat zijn personen met wie je knuffelt en kust”, verduidelijkt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). Hij voegt eraan toe dat er extra moet worden opgelet met contacten tussen kleinkinderen en grootouders. Deze contacten zijn niet verboden, maar houden wel een extra risico in.

Privébijeenkomsten, zoals een etentje onder vrienden, mogen doorgaan met maximaal vier personen van buiten je gezin. Afstand houden blijft daarbij het motto. Ook spontane samenscholingen, bijvoorbeeld op straat, krijgen een limiet van maximaal vier personen. Wie deze regels met de voeten treedt, zal bovendien sneller op de vingers worden getikt. “Die strengere handhaving is zeer belangrijk”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Opvallend: volgens de regering vormen sommige cafés ‘hotspots’ van coronabesmettingen. Daarom mogen er maximaal nog vier personen aan een tafel zitten. Omwille van datzelfde risico’s moeten cafés ook dicht vanaf elf uur ’s avonds. “Dit is zeer spijtig, maar ook zeer noodzakelijk”, zegt Vandenbroucke, die beseft dat de beslissing gevoelig ligt. Temeer omdat er voor de restaurants niets verandert.

'Hoe moeilijk het ook is, doorbijten is de boodschap', klinkt het bij Horeca Vlaanderen.Beeld ANP

Voor de caféuitbaters is dit andermaal een zware klap, zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “We hebben altijd gepleit voor gelijke regels voor iedereen. Dat is nu helaas tijdelijk niet mogelijk omdat onderzoek aantoont dat er een iets hogere besmettingskans is op café.” Horeca Vlaanderen vraagt de regering om extra steun te voorzien, en roept klanten op om de coronaregels strikt na te leven. “Hoe moeilijk het ook is, doorbijten is de boodschap.”

Tot slot wordt thuiswerk “zeer sterk aanbevolen”, meerdere dagen per week.

De maatregelen komen niets te vroeg. Elke dag vernemen gemiddeld 2.309 Belgen dat ze besmet zijn met Covid-19, bijna 50 procent meer dan een week geleden. Ook de covidafdelingen in de ziekenhuizen lopen stilaan weer vol. De voorbije week werden gemiddeld 81 patiënten per dag opgenomen, wat vooral in de Brusselse ziekenhuizen voor een capaciteitsprobleem zorgt. In totaal liggen nu al bijna 1.000 covidpatiënten in het ziekenhuis. Het aantal doden is gestegen naar tien per dag.

Tot frustratie van een aantal virologen besliste de Nationale Veiligheidsraad op 23 september niet om de covidmaatregelen te verstrengen. Maar intussen is de nieuwe regering-De Croo ingezworen. Die wil krachtdadig optreden. Marc Van Ranst (KU Leuven) reageert alleszins tevreden. “De nieuwe maatregelen waren echt nodig.” Hij hoopt dat er nu ook snel werk wordt gemaakt van de zogenaamde coronabarometer, die zal bepalen welke maatregelen er nodig zijn in welke fase van de epidemie.

Intussen heeft het Overlegcomité ook Pedro Facon, directeur-generaal van de FOD Volksgezondheid, aangeduid als eerste ‘coronacommissaris’ van ons land. Facon, die alom wordt geroemd, krijgt onder meer de opdracht om de coronabarometer uit te werken.