Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Erika Vlieghe: ‘Brussel balanceert op grens met code rood’

Erika Vlieghe.Beeld BELGA

Volgens virologe Erika Vlieghe bevindt Brussel zich op de veelbesproken barometer, die volgens haar klaar is, op de grens tussen code oranje en code rood. ‘De barometer is klaar maar moet nog een beetje worden bijgevijld en afgewerkt’, zegt ze op Radio 1. ‘Dat is puur communicatief. Wat mij betreft komt de barometer er deze week, we kunnen die niet snel genoeg tonen. Op dit moment staan we daarop in elk geval in code oranje. Maar in Brussel is de situatie extra ernstig.’

Toch wil Vlieghe geen steden of gemeenschappen met de vinger wijzen. “Wat er in de rest van het land gebeurt is niet gewoon ‘de schuld van Brussel’. We moeten ons echt hoeden steden of gemeenten tegen elkaar uit te spelen. De situatie is sinds augustus al moeilijk in Brussel en dat heeft inderdaad lang aangesleept. Maar dat ontslaat andere gemeenten niet van hun verantwoordelijkheid. De verschillen zijn er maar er zijn heel veel steden met problemen.”

Vlieghe is naar eigen zeggen blij met de nieuwe maatregelen die gisteren werden afgekondigd, en de manier waarop dat gebeurde. “Dit zijn noodzakelijke eerste stappen om de nieuwe opflakkering onder controle te krijgen. Daarover zijn we dus wel verheugd dat dit ons hopelijk gaat helpen.”

“Het is heel moeilijk om een universeel cijfer te geven voor alle situaties in de maatschappij”, beseft Vlieghe. “Je moet daarin balanceren tussen grote gezinnen, alleenstaanden, jongeren, ouderen, … Met die drie nauwe contacten blijf je in kleine groepjes en dat is goed. Daarbuiten mag je met meerdere mensen contact hebben, maar met afstand en liefst buiten.”