Direct naar artikelinhoud
Amerikaanse verkiezingen

▶ ‘Leugens moeten afleiden van zijn gigantische blunders’: Michelle Obama haalt uit naar Trump in video

'Racisme, angst, verdeeldheid': Michelle Obama veroordeelt Trump hard.Beeld RV

Minder dan één maand voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen roept voormalig first lady Michelle Obama in een vlammend betoog Amerikanen op om voor de Democratische kandidaat Joe Biden te stemmen. Zijn Republikeinse tegenstrever en huidig president Donald Trump zaait volgens Obama ‘angst, verdeeldheid en chaos’.

Video wordt geladen...

In de 24 minuten durende video, die Bidens campagneteam gisteren heeft uitgebracht, merkt Obama op dat meer Amerikanen zijn overleden aan Covid-19 dan in de Irak-, Afghanistan-, Vietnam- en Korea-oorlogen samen. “Onze opperbevelhebber is, jammer genoeg, niet in actie geschoten”, zegt ze daarover.

Obama beschuldigt Trump ervan “racistisch” te zijn wanneer hij en andere Republikeinen “liegen over hoe minderheden de voorsteden kapot zullen maken”. Volgens haar zijn zulke statements enkel bedoeld om “af te leiden van zijn gigantische blunders”.

Ze roept onbesliste kiezers op “om te denken aan alle mensen zoals mij en mijn voorouders” en wat empathie te voelen voor hoe het moet zijn “om in je eigen  land rond te lopen en bang te moeten zijn dat iemands ongerechtvaardigde angst je zou kunnen verwonden”. “Racisme, angst, verdeeldheid, het zijn krachtige wapens. En ze kunnen deze natie vernietigen als we nu niet met ze afrekenen.”

Aan zwarte en bruine kiezers, en jonge stemmers, die overwegen om hun stem niet uit te brengen op 3 november, zegt Obama: stem. “Stem, want we hebben niet de luxe om te denken dat alles oké zal uitdraaien”. “Doe een beroep op jullie harten, en jullie geweten, en stem dan voor Joe Biden alsof je leven ervan afhangt”.