Cafés vroeger gesloten: Jambon voelt zich niet geroepen om sector extra geld toe te stoppen

De strengere coronamaatregelen betekenen een nieuwe klap voor de horeca- en evenementensector in ons land. Toch ziet Vlaams minister-president Jan Jambon niet meteen budgettaire ruimte om hen financieel extra te ondersteunen.

Dat het Overlegcomité van de federale en de deelstatenregering dinsdag besliste dat cafés vanaf vrijdag om 23 uur ’s avonds de deuren moeten sluiten, komt aan als een mokerslag voor de cafés. ‘We moeten ons er dan nu ook op focussen dat de bijna 10.000 Vlaamse uitbaters passende steun krijgen in de komende moeilijke periode’, reageerde Matthias De Caluwé, de topman van sectororganisatie Horeca Vlaanderen.

Ook de evenementensector vreest een nieuwe klap, omdat iedereen zijn persoonlijke contacten opnieuw fors moet inperken. Woordvoerder Bruno Schaubrouck roept daarom op tot extra financiële steun. ‘Economisch rendabele evenementen organiseren is eigenlijk bijna niet meer mogelijk, en dat zal een jaar lang zo zijn. Er moet echt een plan van aanpak komen om onze bedrijven te redden’, zei hij in De Ochtend.

Wilde weldoener

Alleen ziet Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) weinig mogelijkheden daartoe. ‘De politiek van de Vlaamse regering is om faillissementen te voorkomen, niet om elke euro verlies te compenseren’, stelde hij eveneens in De Ochtend. ‘Ik zou niets liever willen dan als een wilde weldoener overal rond te gaan, maar we moeten de begroting onder controle houden.’

Bovendien kregen de betrokken sectoren eerder al financiële steun. ‘We hebben de horeca geholpen om te overleven op het moment dat ze de deuren moest sluiten. Maar nu vervroegen we het sluitingsuur, dat is toch iets anders dan volledig te moeten sluiten’, vond de minister-president, die meer gelooft in begeleiding om de evenementensector zoveel mogelijk aan de slag te krijgen.

Meer