Brussel voert alcoholverbod in en sluit cafés voor komende maand

Het Brussels Gewest verstrengt de coronamaatregelen. De cafés gaan vanaf donderdag om 7 uur een maand lang dicht en er geldt een alcoholverbod over heel het gewest. Restaurants mogen openblijven.

Dat kondigde minister-president Rudi Vervoort (PS) woensdag aan op een persconferentie. Ook feestzalen moeten sluiten. Sporten mag nog, maar in zalen zonder publiek.

Gokzalen mogen ook openblijven, maar moeten sluiten om 22 uur. Eten op markten wordt verboden. Van scholen sluiten was geen sprake.

‘We zien dat de infecties nog steeds hoog zijn onder jongeren, maar ook bij de ouderen beginnen ze toe te nemen’, zei Vervoort. De meerderheid van de Brusselse ziekenhuizen heeft een bezettingsgraad van 15 procent aan coronapatiënten. Hij wees erop dat de meeste besmettingen nog steeds gebeuren in familiale kring.

Hij herhaalde nog eens de basisregels: hou voldoende afstand, was uw handen, draag een mondmasker.

Slechte cijfers

De cijfers in Brussel zien er niet rooskleurig uit. De voorbije week kwamen er in het gewest gemiddeld 540 besmettingen met Covid-19 per dag bij. Het gemiddelde in heel België is 2.446. In totaal telt Brussel nu 21.273 besmettingen met het coronavirus.

Dinsdag kondigde ook de federale regering extra maatregelen aan. Vanaf vrijdag moeten alle cafés sluiten om 22 uur, restaurants mogen tot 1 uur blijven serveren. We mogen ook niet meer dan vier mensen per keer zien en nauw contact onderhouden mag maar met drie mensen. Ook die maatregelen gelden voor een maand en gelden uiteraard ook in Brussel.

Meer