Direct naar artikelinhoud
Brussel

Nieuwe maatregelen in Brussel: cafés en feestzalen gaan een maand dicht

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).Beeld BELGA

Na crisisberaad over de Brusselse situatie is beslist om alle cafés en feestzalen in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest vanaf donderdagochtend 7 uur een maand lang te sluiten. Er wordt ook een alcoholverbod ingesteld in de openbare ruimte dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 geldt. Dat heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) vanmiddag op een persconferentie van de gewestelijke crisiscel gezegd. 

Om half tien vandaag kwamen alle negentien burgemeesters van het Brussels Gewest samen met minister-president Vervoort, vertegenwoordigers van de verschillende politiezones, de Hoge Ambtenaar voor het gewest en Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. Die crisiscel moest oordelen hoe ze de snelle stijging aan coronabesmettingen zullen counteren.

De autoriteiten hebben beslist dat cafés, (studenten)bars en andere drankgelegenheden vanaf morgenochtend zeven uur een maand moeten sluiten. Ook feestzalen gaan dicht. Restaurants blijven open mits het respecteren van anderhalve meter afstand. Er wordt geen publiek meer toegelaten in sportzalen voor amateurclubs. Er is geen impact op professionele sportwedstrijden of sporten buiten, behalve voor de kantines.

“Het virus verspreidt zich van generatie op generatie en begint de kwetsbare bevolking te treffen”, verdedigt Vervoort de beslissing. “Dat heeft gevolgen voor de bezetting van ziekenhuisopnames en intensieve zorgen. Er zijn verplaatsingen naar andere ziekenhuizen nodig, wat andere zorgen in gevaar brengt.”

Ook virologe Erika Vlieghe toonde zich vanochtend op Radio 1 bezorgd over de situatie in de hoofdstad. Volgens Vlieghe bevindt Brussel zich op de veelbesproken barometer, die volgens haar klaar is, op de grens tussen code oranje en code rood. “De barometer is klaar maar moet nog een beetje worden bijgevijld en afgewerkt”, aldus Vlieghe. “Dat is puur communicatief. Wat mij betreft komt de barometer er deze week, we kunnen die niet snel genoeg tonen. Op dit moment staan we daarop in elk geval in code oranje. Maar in Brussel is de situatie extra ernstig.”

Op deze kaart ziet u hoe Brussel donkerrood kleurt: