Direct naar artikelinhoud
Gelekte naaktfoto's

Twee verdachten opgepakt voor verspreiding naaktfoto’s van BV’s

Sean Dhondt, Peter Van de Veire en Stan Van Samang.Beeld Qmusic, VRT, Belga

In het onderzoek naar de verspreiding van naaktfoto’s van BV’s zijn twee verdachten opgepakt. Dat meldt het Brusselse parket. Eén van de verdachten die opgepakt zijn in het onderzoek naar de verspreiding van naaktfoto’s van verschillende bekende Vlaamse artiesten, zou de hoofdbron van die verspreiding zijn. Hij zou met andere woorden de ‘Eveline’ zijn die de slachtoffers in de val lokte. Dat melden gerechtelijke bronnen. 

“Het betreft twee jonge mannen die de feiten erkennen”, luidt het in het persbericht. “Eén van hen werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst, de andere werd onder strikte voorwaarden vrijgelaten.”

De jongeman die zich als Eveline uitgaf, werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en verschijnt vrijdag voor de raadkamer. Zijn advocaat wenst voorlopig geen commentaar te geven over het dossier. 

Het parket zal voorlopig niet verder communiceren ‘in het belang van het onderzoek’.

De actie van het parket komt er nadat er de voorbije weken naaktbeelden opdoken van verschillende BV’s. Onder meer van Sean Dhondt, Peter Van De Veire en Stan Van Samang waren beelden gemaakt, waarbij al snel het vermoeden ontstond dat ze door dezelfde persoon of organisatie werden benaderd. De drie BV’s hadden contact met een zekere ‘Eveline’, een vals profiel waar iemand anders achter schuil ging.

Volgens de advocaten van Van Samang, die klacht neerlegde, was de aanbieder van de beelden op geld uit. Zij reageren nu  tevreden. “Het efficiënte optreden van politie en gerecht kan niet genoeg benadrukt worden en noopt ons tot respect en dankbaarheid”, zegt meester Tom Bauwens, een van de advocaten van Stan Van Samang. “Het snelle en efficiënte optreden spreekt voor zich en onderstreept nogmaals dat een wettelijk kader dat werd voorzien ook in de praktijk uitwerking kent. Stan Van Samang en zijn entourage drukken dan ook hun dank uit en wensen verder geen commentaar te geven. Zij plaatsen hun vertrouwen in het verdere optreden van het gerecht.”

Dwangsom van 10.000 euro

Stan Van Samang diende op 10 september klacht in tegen onbekenden nadat er al enkele dagen naaktfoto’s van hem circuleerden via WhatsApp en andere sociale media. Minstens een deel van de beelden werd ook te koop aangeboden aan de satirische website ’t Scheldt, die ook een artikel aan het verhaal wijdde, met geanonimiseerde foto’s.

“Het verspreiden van dergelijke beelden is een misdrijf, ongeacht wie het slachtoffer is. Bekend of niet bekend, jong of oud, iedereen heeft het recht om op te komen tegen dergelijke inbreuken”, liet een van zijn advocaten, meester Hofströsller, toen weten aan VTM Nieuws. “De wetgever heeft hier een instrument ontwikkeld en aangereikt aan de burger om op te komen tegen dit gedrag, en dat is wat we nu ook doen.”

Als antwoord op de klacht van de zanger besliste de rechter ook meteen dat de intieme beelden en opname niet verder verspreid mogen worden. Wie dat wel nog doet, riskeert een dwangsom van 10.000 euro. De rechter heeft ook alle technologiebedrijven bevel gegeven om de foto’s van hun infrastructuur te verwijderen en ze niet meer toegankelijk te maken. ’t Scheldt kreeg een publicatieverbod opgelegd.