Direct naar artikelinhoud
NieuwsbriefAmerika Kiest

Deze Amerikaanse verkiezingen gaan ‘over leven en dood’

President Trump neemt zijn mondmasker af na zijn terugkeer in het Witte Huis.Beeld AFP

Deze ‘Amerika Kiest’-nieuwsbrief is eerder vandaag verstuurd. Laat hier uw e-mailadres achter om de volgende nieuwsbrief via e-mail te krijgen.

Goedemiddag. Mijn naam is Maarten Rabaey en in de komende weken zal ik jullie in deze nieuwsbrief gidsen door de tumultueuze strijd om het Witte Huis tussen huidig president Donald Trump en Democratisch uitdager Joe Biden.

Zelf volg ik de Amerikaanse presidentsverkiezingen al sinds het jaar 2000, toen de strijd tussen George W. Bush en Al Gore voor het Hooggerechtshof eindigde. Ik was er in 2008 bij in Grant Park, Chicago, toen kersvers verkozen president Barack Obama het land hoop inblies. De avond dat Donald Trump in 2016 verkozen werd, bracht ik door bij een groepje Nevertrumpers, Republikeinen die toen al boos waren dat hij de macht in hun partij overnam. Ook ditmaal volg ik de campagne van nabij; terwijl onze correspondenten ter plaatse Michael Persson en Anne Van Driel de VS doorkruisen om te berichten over de kiesstrijd.

Die strijd kreeg afgelopen week alweer een verrassende wending, met de coronabesmetting van president Trump. Zullen kiezers zich definitief afkeren van een leider die zijn roekeloosheid met zijn gezondheid betaalt, of juist een held die alle gevaren overwint?

Deze verkiezingen gaan, zoals historica Anne Applebaum mij vertelde, in ieder geval ‘over leven en dood’ – van kiezers, de economie en mogelijk zelfs het wezen van de Amerikaanse democratie.

Hieronder leest u alleszins de verhalen uit Amerika die er nu het meest toe doen.

Hartelijke groet, Maarten Rabaey

Hoe Trump van zijn ziekte een heldenverhaal maakt

Als Trump iets heeft geleerd van zijn coronabesmetting, dan is het wel dat je elke zwakte kunt omdraaien in een kracht. In de wereld van de president is zijn ziekte inmiddels een heldenverhaal, waarin hij zich heeft opgeofferd voor het Amerikaanse volk.

Historica Anne Applebaum: ‘De presidents­verkiezingen gaan over leven en dood’

In De schemering van de democratie stelt de Amerikaanse journaliste Anne Applebaum (56) lijdzaam vast hoe in de VS veel ooit gematigd conservatieven radicaal-rechts worden. ‘De Russen hoeven deze keer geen moeite te doen: er is genoeg fake news.’

Sean P. Conley, lijfarts van Trump: geen dokter, maar spindokter

In de drie dagen dat president Donald Trump in het ziekenhuis ligt vanwege een coronabesmetting, zaait zijn lijfarts Sean P. Conley (40) vooral verwarring. Het is niet voor het eerst dat de Witte Huisarts felle kritiek ontvangt.

Hoe moet het verder met de beroemdste coronapatiënt van het moment?

Hoe moet het verder met de beroemdste coronapatiënt van dit moment? Oftewel: kan Donald Trump zijn campagne weer vervolgen? Het hangt af van zijn ziektebeeld.

Live - Biden: ‘Als Trump nog Covid-19 heeft, moeten we geen debat houden’

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden vindt dat het geplande debat tussen hem en president Donald Trump van 15 oktober niet door zou moeten gaan als Trump op dat moment nog Covid-19 heeft. Meer details in onze liveblog

Trump versus Biden: wat zeggen de peilingen één maand voor de verkiezingen?

Nog één maand te gaan voor de Amerikaanse de presidentsverkiezingen op 3 november. Biden ligt voor in de peilingen, maar in 2016 voorspelden die ook dat Hillary Clinton zou winnen, en toch won Trump. Hoe zit het nu?

▶ ‘Leugens moeten afleiden van zijn gigantische blunders’: Michelle Obama haalt uit naar Trump in video

Minder dan één maand voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen roept voormalig first lady Michelle Obama in een vlammend betoog Amerikanen op om voor de Democratische kandidaat Joe Biden te stemmen.

‘Lesbisch én Trumpstemmer: zoiets voelt als opnieuw uit de kast komen’

Lees de column van conservatief Bret Stephens.

Liegen kan niet meer

Lees de column van Maureen Dowd: ‘Wat nu gebeurd is, schept een alarmerende situatie. Hoe zal een regering die bol staat van geheimen en leugens omgaan met een zieke president die van geheimen en leugens zijn specialiteit gemaakt heeft?’

Krijgt u verhalen als deze graag via e-mail? Laat hieronder uw e-mailadres achter en schrijf u in op ‘Amerika Kiest’, een extra nieuwsbrief van De Morgen.