©  Photo News

Mignolet en Vanaken zeker in experimentele elf van Rode Duivels tegen Ivoorkust

Roberto Martinez zal tegen Ivoorkust met een experimentele basiself aantreden. Er stonden op de laatste training voor de wedstrijd zestien veldspelers en drie doelmannen op het trainingsveld. Wat vaststaat is dat Simon Mignolet in het doel zal staan, ook Hans Vanaken zal bijna zeker 90 minuten spelen.

Negentien Rode Duivels, zestien veldspelers en drie doelmannen, verschenen woensdag in het nationaal oefencentrum in Tubeke op het trainingsveld voor de laatste training van de Rode Duivels voor de oefeninterland tegen Ivoorkust van donderdagavond (20u45) in het Koning Boudewijnstadion. Roberto Martinez had op voorhand aangegeven dat op training enkel de spelers zouden verschijnen die in aanmerking komen voor de interland van donderdag. De bondscoach wil dan met het oog op de toekomst wat nieuwe jongens aan het werk zien. Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne, Axel Witsel en co verschenen woensdag dan ook niet op training, zij werken apart met het oog op de Nations League-duels van zondag in Engeland en komende week woensdag in IJsland.

Wellicht ziet de basiself er tegen Ivoorkust dan als volgt uit:

Doel: Mignolet

Defensie: Vanheusden, Mechele en Boyata.

Middenveld: Castagne, Dendoncker, Vanaken, Kayembe.

Aanval: Doku, Batshuayi of Benteke, Trossard.

Dat betekent dat Roef, Teunckens (doelman beloften), Bornauw, Saelemaekers, Lukebakio, Verschaeren, Benteke of Batshuayi en Origi op de bank zullen zitten. Merk op dat er behalve Dendoncker en Vanaken geen centrale middenvelders voorhanden zijn. Zij spelen dus bijna zeker 90 minuten.

Bornauw, Saelemaekers en Vanheusden zijn in principe alleen inzetbaar tijdens de oefenwedstrijd tegen Ivoorkust, want daarna gaan ze de naar de nationale beloften, die zich proberen te plaatsen voor het EK U21.

Roberto Martinez: “Unieke mogelijkheid voor nieuwe talenten”

“Dit is een unieke mogelijkheid voor nieuwe talenten. We zullen heel wat debutanten aan het werk zien. We kijken er echt naar uit om te zien wat zij kunnen brengen”, vertelde de bondscoach woensdag in Tubeke tijdens het traditionele persmoment daags voor de wedstrijd.

 ©  Photo News

“Zo’n oefeninterland is de perfecte wedstrijd om jongens ervaring te laten opdoen. Het internationale voetbal zal veranderen in de komende jaren, we hebben een grotere groep spelers nodig waarop we beroep kunnen doen en nu krijgen zij de mogelijkheid om te laten zien wat zij de nationale ploeg kunnen bijbrengen. Ik ben heel tevreden over het werk van de voorbije dagen. De jongeren leren snel bij. Zinho Vanheusden, Sebastiaan Bornauw en Alexis Saelemaekers zijn al heel volwassen spelers. De jongeren en de nieuwe spelers hebben allemaal wat nodig is om bij de nummer een van de wereld te spelen. Het is een oefeninterland, maar elke wedstrijd is belangrijk: voor die FIFA-ranking, voor de spelers om bij die groep van 23 te geraken. Uit zo’n wedstrijden kan je dus veel leren.”

“De nieuwkomers moeten er eerst en vooral van genieten. Zij zijn hier vanwege hun talent en prestaties. Nu is het moment aangebroken om hen aan het werk te zien. Ze moeten laten zien dat ze bij de nummer een van de wereld passen, dat ze dat echt willen. Daarvoor is het een belangrijke test.”

“Doku één van de beste transfers is het Europese voetbal”

Martinez kwam ook nog even terug op de recordtransfer van Jérémy Doku, die Anderlecht verliet voor Stade Rennes. “Jérémy was in de wolken met die transfer. Rennes is een zeer professionele club, ze volgden Doku al een tijdje. Voor mij is dat één van de beste transfers is het Europese voetbal. Jérémy heeft zich al getoond op het hoogste niveau. Nu kan hij Champions League spelen en gaat hij weg uit zijn comfortzone. Dat zijn heel veel stappen, maar hij is klaar om die te zetten.”

 ©  Photo News

Het aantal supporters dat donderdag de oefeninterland van de Rode Duivels tegen Ivoorkust mag bijwonen werd teruggebracht van 11.000 naar 7.000 personen. De bondscoach wil liever niet reageren op de hele kwestie. “We hebben één gemeenschappelijke vijand: dit virus. We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en er alles aan doen om het virus te overwinnen.”

LEES OOK. Pessimisme over beschikbaarheid Mertens bij Rode Duivels, Chadli en Van Crombrugge haken af

 (lvdw)

MEER OVER DE RODE DUIVELS