Direct naar artikelinhoud
Brussel

Honderden Armeniërs betogen in Brussel alsof Covid-19 niet bestaat

Betoging in Brussel met heel wat volk zonder mondmasker.Beeld Screenshot

Zowat 2.000 mensen hebben tussen 8 en 11 uur actiegevoerd in de Kleine Wetstraat, in het hart van de Europese wijk in Brussel, om de aanvallen van Azerbeidzjan tegen Armenië te veroordelen.

Video wordt geladen...

Op beelden die op Twitter circuleren, is te zien dat heel wat manifestanten geen mondmasker droegen. Ook de afstandsregel van anderhalve meter werd niet gerespecteerd. Een man die werkt in de Europese wijk filmde de samenkomst. Volgens de getuige was de politie ter plaatse, maar kwam ze niet tussenbeide.

Groepen demonstranten blokkeerden het verkeer op de Oudergemlaan en Kortenberglaan en aan de ingang van de Wettunnel. De Jubelpark-, Tervuren- en Wettunnel werden afgesloten richting centrum. Ook de Reyers-Centrumtunnel en Reyers-Montgomerytunnel komende van de E40 en de A3 gingen dicht.

De demonstranten kwamen uit verschillende buurlanden. Ze waren verdeeld in vijf groepen van 400 personen. Sommigen van hen staken Bengaals vuur aan. Er waren ook toespraken, onder meer door Europarlementsleden Peter van Dalen en François Alfonsi.

Twitter bericht wordt geladen...

Nagorno-Karabach

Aanleiding voor de betoging zijn de gevechten in de betwiste regio Nagorno-Karabach, die vorige week opnieuw oplaaiden. In Nagorno-Karabach wonen circa 150.000 inwoners, voornamelijk christenen. De regio scheidde zich in 1990 af van het islamitische Azerbeidzjan, maar officieel hoort ze nog bij dat land.

Armeniërs hebben de streek al lang in handen, terwijl Azerbeidzjan de regio al decennia terug wil. Beide landen beschuldigen elkaar van het beginnen van de gevechten. De afgelopen dagen hebben de twee staten melding gemaakt van aanvallen op burgerdoelwitten door de andere partij.

De Azerbeidzjaanse minister van Defensie zei maandag dat de stad Tartar met raketten is bestookt. Armenië claimt dat Azerbeidzjan juist burgerdoelwitten aanvalt. Volgens de autoriteiten werd de hoofdstad van Nagorno-Karabach, Stepanakert, maandagochtend aangevallen met raketten. Woonwijken zouden beschoten zijn.

Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers aan beide kanten zijn gevallen, omdat er weinig onafhankelijke waarnemers in het gebied zijn. Armenië zegt dat er aan zijn kant al zeker tweehonderd mensen zijn omgekomen.

De-escalatie

De betogers in Brussel riepen de Europese Unie op om de stilte te doorbreken. “Na de laatste Europese top is er een persbericht gepubliceerd waarin wordt opgeroepen tot de-escalatie”, zei Nicolas Tavitian, voorzitter van het Comité van Armeniërs van België, dat de bijeenkomst organiseerde.

“Dat lijkt te helpen, maar de boodschap die de aanvaller krijgt, is dat men er zich niet mee gaat bemoeien. Natuurlijk is iedereen voor vrede, maar om de weg naar vrede te tonen, moet je de aanvaller benoemen. De Franse president Emmanuel Macron deed het en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg maakte gisteren een interessant gebaar toen hij de Turkse president vroeg om een constructieve rol te spelen.”

De burgerbevolking wordt in het hart van steden gebombardeerd met clusterbommen, die volgens het internationaal recht verboden zijn
Nicolas Tavitian, voorzitter van het Comité van Armeniërs van België

Oorlogsmisdaden

De demonstranten zeggen dat ze snel opnieuw willen actievoeren. “De Armeense genocide dateert van meer dan 100 jaar geleden, maar het discours tegen de Armeniërs blijft scherp in Turkije en is zelfs nog extremer in Azerbeidzjan”, vervolgt Nicolas Tavitian.

“De Armeniërs weten dit heel goed en ze zullen vechten met alles wat ze hebben. De burgerbevolking wordt in het hart van steden gebombardeerd met clusterbommen, die volgens het internationaal recht verboden zijn. We willen dat de oorlogsmisdaden nu aan de kaak worden gesteld, niet na de oorlog.”

Turkije

De Armeense premier verklaarde gisteren nog dat hij bereid is concessies te doen om het conflict in Nagorno-Karabach te beëindigen, op voorwaarde wel dat Azerbeidzjan dat ook is.

De Armeense premier was ook van mening dat de vijandelijkheden in Nagorno-Karabach werden uitgelokt door de “actieve inzet” van Turkije ter ondersteuning van Azerbeidzjan, waarbij hij een “terroristische oorlog tegen een volk dat vecht voor hun vrijheid” aan de kaak stelde.

“Zonder de actieve inzet van Turkije zou deze oorlog niet zijn begonnen. Hoewel het waar is dat de Azerbeidzjaanse autoriteiten de afgelopen vijftien jaar actief oorlogvoerende retoriek hebben gespuid, werd het besluit om de oorlog te beginnen genomen met de volledige steun van Turkije”, zei Pachinian.

Rusland

De Armeense premier zei gisteren ook dat hij “ervan overtuigd” was dat Rusland hem te hulp zou komen, als het land rechtstreeks zou worden aangevallen. “Ik ben ervan overtuigd dat, als de situatie het vereist, Rusland zijn verplichtingen zal nakomen” in het kader van een bestaande militaire alliantie tussen de twee landen, bevestigde Pachinian.