Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdCoronaclusters

Zijn cafés ‘besmettelijker’ dan restaurants?

Pendelcafé New Watson bij station Gent-Sint-Pieters.Beeld Eric de Mildt

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zijn cafés een broeihaard van besmettingen. Om die reden krijgen ze meer beperkingen opgelegd dan restaurants. Blijkt dat ook uit de cijfers?

“Als er onderzoek is dat toont dat besmettingen vooral in cafés plaatsvinden, wel toon het dan.” Dat zegt Kaatje Lucas, woordvoerster van Horeca Vlaanderen. De belangenorganisatie is niet gelukkig met de uitspraken van minister Vandenbroucke. Die kondigde strengere regels aan voor cafés, maar niet voor restaurants. Vanaf vrijdag zal die eerste groep om 23 uur moeten sluiten en geldt er een maximum van 4 personen per tafel. Voor restaurants blijven de regels ongewijzigd. In Brussel moeten cafés zelfs voor een hele maand dicht.

Kortom, de cafés zijn de dupe van de strijd tegen de stijgende besmettingscijfers. Maar is dat ook gerechtvaardigd? Dat het plekken zijn waar superverspreiders makkelijker zouden kunnen gedijen, is nogal wiedes. Wie de definitie van een risicovolle plaats voor besmetting neerschrijft, komt al snel uit bij iets wat op een café lijkt: plaatsen waar veel mensen samenkomen, dicht op elkaar zitten, luider tegen elkaar praten, geen mondmasker dragen en binnen zitten waardoor aerosolen zich kunnen opbouwen.

Dat kon elke cafébaas zelf ook bedenken en daar voorzorgsmaatregelen voor nemen. Dus is de vraag: blijkt het ook uit de cijfers dat er meer besmettingen plaatsvinden in cafés? Dat is een pak moeilijker. “Ik kan het in elk geval niet zo stellig zeggen op basis van het clusteronderzoek”, zegt ook Joris Moonens, woordvoerder van Agentschap Zorg & Gezondheid.

Al vraagt Moonens zich af of we dat überhaupt zullen kunnen op basis van clusteronderzoek. “De meeste besmettingen kunnen we niet traceren naar een bepaalde locatie”, zegt hij. “Dat zien we overigens ook in andere landen. Daarnaast zullen bepaalde besmettingsplaatsen sneller oplichten bij zo’n bevraging: een besmetting in een bedrijf is makkelijker te achterhalen dan in een café. De informatie die je daarvoor nodig hebt, is nu eenmaal makkelijker te achterhalen, ook al houden cafés sinds kort registratiegegevens bij.”

Voor diepere analyses wijst iedereen naar het interfederaal comité onder leiding van Karine Moykens. Zij verzamelen momenteel alle gegevens van de gewesten uit clusteronderzoek. De hoop is dat ze volgende week naar buiten kunnen komen met cijfers.

Al valt links en rechts wel al op te vangen dat er inderdaad meer besmettingen zouden zijn opgemerkt in cafés dan in restaurants. “Gevraagd naar waar ze denken dat ze een besmetting oplopen, antwoorden veel mensen in de hoofdstad ‘in een bar of restaurant’”, zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. “Als we dat samen leggen met de feedback op het terrein, denken we inderdaad dat er in cafés meer besmettingen zijn dan in restaurants.” (PG)