Foorkramers riskeren straffen tot 15 maanden voor ‘veldslag op de Singel’

Zeven foorkramers zijn donderdag voor de correctionele rechtbank verschenen voor de blokkade van de Antwerpse Singel. Tegen Frank Delforge, die volgens het openbaar ministerie de aanstoker van de actie was, werd vijftien maanden cel gevorderd. Voor de zes anderen werden celstraffen van tien maanden tot een jaar geëist. Wat de procureur betreft, mogen de celstraffen volledig of deels met uitstel worden opgelegd.

jbs, belga

Met 230 vrachtwagens en voertuigen hadden de foorkramers op 26 maart 2014 vanaf 5 uur verschillende kruispunten op de Singel geblokkeerd uit protest tegen de verhuis van de Sinksenfoor van de Gedempte Zuiderdokken naar Park Spoor Oost. "Door de blokkade van die belangrijke verkeersader was er een bijzonder zware ochtendspits in en rond Antwerpen. Duizenden mensen werden op weg naar school of werk gegijzeld", zei de procureur.

De politie overlegde met Frank Delforge, de spreekbuis van de foorkramers, en die eiste dat burgemeester Bart De Wever via de media zou aankondigen dat de Sinksenfoor toch op de Gedempte Zuiderdokken mocht blijven. De Wever wilde de foorkramers ontvangen op voorwaarde dat ze om 8 uur de Singel weer zouden vrijmaken. Delforge weigerde. De politie besloot om 8.30 uur in te grijpen en ontruimde het kruispunt aan de Stenen Brug in Borgerhout.

Het kwam daarbij tot harde confrontaties en Delforge en een veertigtal collega's werden opgepakt. Hij diende later een klacht in tegen drie politiemensen die volgens hem overdreven gewelddadig hadden opgetreden. Na onderzoek werden de drie buiten vervolging gesteld. Delforge staat nu samen met zes andere foorkramers zelf terecht voor bendevorming, kwaadwillige belemmering van het verkeer en weerspannigheid.

Een aantal van hen worden ook vervolgd voor verboden wapenbezit en het toebrengen van slagen aan politiemensen. De meeste tenlasteleggingen worden door de foorkramers betwist. "Mijn cliënt heeft die actie niet georganiseerd, ze kwam spontaan tot stand. Van bendevorming is geen sprake: er werden geen afspraken gemaakt om het verkeer te belemmeren of om kruispunten te bezetten. De foorkramers waren alleen maar naar Antwerpen gekomen om hun grieven te uiten", pleitte Kris Luyckx. Delforge geeft wel toe dat hij in de vinger van een agent had gebeten. "Als u hem daarvoor wil veroordelen, vraag ik om mild te zijn en hem een opschorting te geven", aldus Luyckx. Het vonnis wordt op 9 februari uitgesproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER