Kust wapent zich tegen storm: 30.000 zandzakjes, alle hulpdiensten gealarmeerd

De kust maakt zich klaar voor de storm en het springtij. Overal worden zandzakjes aangevoerd of wordt de waterkering uitgebreid en/of verstevigd. “We roepen ramptoeristen op om weg te blijven van stranden en dijken. De golven zullen dan wel spectaculair zijn, het is zeker niet ongevaarlijk. Surfen en kiten zijn overal verboden”, zegt provinciegouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen.

Thierry Goeman

De kustburgemeesters zijn al enkele dagen op de hoogte van het noodweer dat verwacht wordt. “Alle gemeentebesturen beschikken over een draaiboek waarin staat wat ze moeten doen bij dit soort toestanden en welke maatregelen ze moeten nemen. Wij verlenen bijstand en als het moet neem ik de coördinatie in handen”, zegt de gouverneur.

© BELGA

De gemeentediensten in de kustgemeenten, maar ook brandweer en civiele bescherming bereiden zich met alle manschappen en middelen voor op wat komen gaat.

In Oostende wordt inderhaast een stormmuur opgebouwd en worden massaal zandzakjes aangevoerd. Samen met Nieuwpoort is het risico op wateroverlast hier het grootst.

Burgemeester Johan Vande Lanotte van Oostende zei op een persconferentie dat aan de Mercatorsluis stormkettingen worden aangebracht, de Visserijsluis wordt voorzien van stormdeuren. De Demeysluis wordt zelfs buiten dienst gesteld en de Wester- en Oosterstrekdam worden afgesloten, net als het Westerstaketsel. Op de Visserskaai worden schotten geplaatst en de doorgangen dichtgemaakt. De afbraak van de brug die werd gebouwd voor het Belgisch kampioenschap veldrijden, wordt tijdelijk stopgezet.

© BELGA

In Nieuwpoort zijn 22.000 zandzakjes nodig, onder meer om het bezoekerscentrum Westfront te beschermen tegen mogelijke wateroverlast. De civiele bescherming blijft intussen maar zakjes vullen voor het geval het water straten en woningen onder water dreigt te zetten.

In Middelkerke zijn alle stranden afgesloten voor het publiek. Ook de wandeldijk rond het casino is verboden terrein.

In Blankenberge wordt het parkeerterrein van de jachthaven afgesloten en worden er stormschotten geplaatst. Ook de pier en het staketsel worden afgesloten.

In Bredene wordt de nieuwjaarsduik- en drink, waar 1.500 mensen voor zijn uitgenodigd, verplaatst. De kerstboomverbranding, die ook voor nu zaterdag stond gepland, wordt zelfs helemaal afgelast.

© BELGA

In Knokke werd met bulldozers een natuurlijke dam aangelegd op het strand.

© jve

Dat er gesproken wordt van de ergste storm in 50 jaarheeft te maken met een combinatie van springtij en de storm ‘Dieter’. Een lagedrukgebied bevindt zich momenteel boven de Noorse zee en trekt de komende dagen over Scandinavië. Het westen van Europa wordt daardoor belast met zeer krachtige noordwestenwinden die op zee hoge golven veroorzaken. Het nakende springtij - een tweewekelijks terugkerend fenomeen waar de waterstand bij hoogwater hoger is dan normaal - zal de hoogte en kracht van de golven versterken.

“Ze voorspellen dat het waterpeil nog 15 centimeter hoger zal staan dan tijdens de Sinterklaasstorm van december 2013. Een ernstige situatie dus met risico’s op wateroverlast”, zegt Steve Timmermans van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (AMDK)

“Die woeste zee, dat levert spectaculaire beelden op en we weten uit ervaring dat er altijd waaghalzen zijn die dat van dichtbij willen bekijken. Toch vragen we iedereen uitdrukkelijk om weg te blijven van dijken en stranden omdat het gevaarlijk kan zijn. Kiten en surfen zijn sowieso verboden. We zullen onze reddingsdiensten nodig hebben voor andere zaken dan voor watersporters die door de storm in de problemen geraken naar de kant te halen”, zegt Carl Decaluwé van West-Vlaanderen.

Antwerpen

Het zwaartepunt ligt aan de kust. Maar ook in Antwerpen is men er niet helemaal gerust in. “De waterkeringsmuur aan de kaaien is gesloten om te vermijden dat er water de stad zou binnenlopen”, zegt de politie. De brandweer en de stadsdiensten volgende de situatie op de voet en zijn op het ergst voorbereid.

Brussel

De Brusselse parken en kerkhoven zijn donderdag vanaf 14 uur gesloten omwille van de stevige rukwinden die verwacht worden.

“Ik wijs er de burgers op om de preventieve raad op te volgen: vermijd het betreden of het doorkruisen van de groene ruimten van de Stad Brussel en omzeil ze met voorzichtigheid” zegt de Brusselse schepen van Milieu en Groene Ruimten, Ahmed El Ktibi.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen